Csökkent a munkahelyi halálesetek száma azokban az amerikai államokban, ahol van orvosi marihuána

2019.04.20. 17:38

Egy friss kutatás azt állítja, hogy azokban az amerikai államokban kevesebb fiatal felnőtt hal meg a munka közben, ahol bevezették már az orvosi marihuánát. Van olyan állam, ahol 19,5 százalékkal esett vissza a munkahelyi halálesetetek számának a 25 és 44 év közötti felnőttek körében. Viszont 25 évnél fiatalabbak és 44 évnél idősebbek körében nem találtak rá hasonló jelenségre.

A kutatók szerint ez azért történhet meg, mert ahol hozzá lehet férni orvosi fűhöz, ott alacsonyabb az esélye, hogy a dolgozók munkavégzési szempontból sokkal veszélyesebb szerekhez nyúlnak, mint az ópiátszármazékok vagy az alkohol. Azt írják a kutatásban, hogy az orvosi marihuána munkakörnyezeti szempontból jobb, mint a balesetveszélyes alkohol vagy az ópiátok, amelyektől lassulnak a reflexek és a kognitív funkciók.

A kutatást úgy végezték, hogy megnézték 1995 és 2015 között az összes állam adatbázisát munkavégzés közbeni halálesetekről, és összehasonlítottak azokat, ahol útközben enyhítettek a drogtörvényeken és ahol továbbra is illegális a fű minden formában.

Ezzel összefügghet az a szintén áprilisi kutatás is, amely megállapította, hogy nőtt a marihuánafogyasztás mértéke a munkavégzők körében, miközben 2015 óta drámain csökkent ugyanebben a szektorban az ópiáthasználat.

Azt azért elismerik a kutatók, hogy a végeredményt torzíthatja, hogy nincsenek adatok arról, hogyan történt minden egyes munkahelyi haláleset, így előfordulhat, hogy más tényezők is közrejátszhattak az eredményben.