A líbiai hadúr tovább támadja Tripolit

2019.04.23. 05:26

Új offenzívát jelentett be a Tripoliért vívott csatában a Kalífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) szóvivője – írta az MTI.

Ahmed al-Miszmári, az LNH szóvivője hétfő este közölte, hogy a három hete zajló támadásokat a elkövetkező napokban fokozni fogják, s ehhez friss tartalékos egységeket vezényelnek a frontra. Jelezte, új frontokat is fognak nyitni, s tüzérség mellett gyalogsági alakulatokat vetnek be. Mint mondta, a rossz időjárási körülmények miatt nem tudták bevetni a légierőt.

Az illetékes szerint alaptalanok azok a sajtójelentések, amelyek szerint az LNH-t a Tripoliban székelő nemzeti egységkormányhoz hű milíciák feltartóztatták, illetve visszaszorították volna. Miszmári hangsúlyozta, hogy Haftar tábornok csapatainak előretörését mindössze lelassította az, hogy sűrűn lakott területeken kell harcolniuk.

A nemzetközileg elismert kormányhoz lojális fegyveres csoportok a Reuters hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója szerint az utóbbi napokban Tripoli déli fekvésű Ájn Zara nevű elővárosához űzték vissza az LNH erőit.

Az észak-afrikai arab országban a kelet-líbiai tobruki ellenkormányhoz hű Halífa Haftar tábornok április 4-én a líbiai főváros, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt álló Tripoli ellen indította csapatait. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb közlése szerint legalább 254 halottja és 1228 sebesültje van eddig a Tripoliért vívott harcoknak, s 32 ezren menekültek a városból.  • Tippek
  • Csok