Arcátlan amerikai provokációnak nevezte Moszkva a washingtoni olajdöntést

2019.04.24. 05:26

Oroszország is kifogásolta az Egyesült Államok Irán olajexportjai ellen irányuló szankcióinak a szigorítását - írja az MTI. 

Az orosz külügyminisztérium keddi állásfoglalásában ezzel összefüggésben úgy fogalmazott, hogy az amerikai politika egyre "agresszívabb és gátlástalanabb". "Washingtonban már nem is próbálják elkendőzni, hogy az egész világot alá akarják vetni az akaratuknak" - tette hozzá a tárca. Moszkva ugyanakkor dicsérte a teheráni vezetés visszafogottságát, figyelembe véve "az arcátlan amerikai provokációkat".

A Fehér Ház hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államok nem fogja meghosszabbítani az iráni olaj vásárlási engedélyét a "nyolcaknak". A nyolc ország - Kína, India, Olaszország, Görögország, Japán, Dél-Korea, Tajvan és Törökország - importálhattak kőolajat Irántól a novemberben hozott amerikai szankciók ellenére, és egészen május 2-ig folytathatják vásárlásaikat, utána viszont Washington már nem nézi ezt el. 

A Fehér Ház a döntést azzal magyarázta, hogy a cél Irán olajexportját nullára csökkenteni, és így megfosztani őt alapvető bevételi forrásától.

Törökország, később pedig Kína szintén bírálta Washington döntését.  • Tippek
  • Hírek