Villő
15 °C
29 °C

Népszavazáson dönthetik el a románok, hogy kaphatnak-e amnesztiát korrupciós elkövetők

2019.04.25. 12:38

Hivatalosan is kiírta az igazságügyi témákról korábban beígért népszavazást május 26-ára, az európai parlamenti (EP-) választások napjára Klaus Iohannis román államfő - közölte az MTI.

Két kérdésben mondhatnak véleményt a románok:

  • támogatják-e, hogy Romániában tilos legyen amnesztiában vagy közkegyelemben részesíteni a korrupciós bűncselekmények elkövetőit,
  • egyetértenek-e azzal, hogy a kormány ne módosíthassa sürgősségi rendelettel a bűncselekmények meghatározását, a kiszabható büntetést, illetve az igazságszolgáltatás működését.

A népszavazásnak inkább politikai, mintsem jogi tétje van. Iohannis és a jobboldali ellenzék a civil tüntetőktől átvett korrupcióellenes jelszavakkal támadja immár két és fél éve a kormányon lévő szociáldemokratákat, azzal vádolva őket, hogy korrupt politikusaik megmentése érdekében próbálják politikai pórázra kötni az igazságszolgáltatást és enyhíteni a büntetőjog szigorát.

A kormányoldal szerint a jobboldali elnök csak ürügyként akarja használni a referendumot arra, hogy beavatkozhasson az EP-választási kampányba, és fél évvel hamarabb megkezdhesse újraválasztását célzó elnökválasztási kampányát.