Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Az új ukrán elnök azt üzente Putyinnak, hogy ne reménykedjen

2019.04.28. 14:14 Módosítva: 2019.04.29. 14:05

Vlagyimir Putyin szombaton kínai megbeszélései közben azt mondta,hogy Oroszország kész megkönnyíteni az orosz állampolgárság megszerzését az összes ukránnak, nemcsak a Donyec-medencei szakadár területeken élőknek, írja az MTI.

Erre vasárnap Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke visszaüzent, hogy ne reménykedjen abban, hogy sok ukrán akar majd orosz állampolgárságot. Azt is írta, hogy: 

Ukrajna egyebek mellett abban különbözik Oroszországtól, hogy az ukránoknak hazájukban van szólásszabadság, szabad média és internet". Mi pontosan tudjuk, mit jelent az orosz útlevél. Ez jog arra, hogy békés tüntetésért letartóztassanak bennünket. Jog arra, hogy ne legyenek szabad és versenylehetőséget biztosító választások. Jog arra, hogy elfelejtsük úgy általában minden emberi és szabadságjog létezését. 

Ezzel szemben szerinte az ukrán állampolgárság „a szabadságot, a méltóságot és a tiszteletet" jelenti. „Ez az, amit megvédtünk és védeni fogunk. Ukrajna nem mond le arról a küldetéséről, hogy a demokrácia példájaként szolgáljon a posztszovjet térség országai számára. Ezen küldetésünk részévé válik az, hogy védelmet, menedéket és ukrán állampolgárságot adunk mindenkinek, aki kész harcolni a szabadságért. Segítséget és menedéket fogunk nyújtani mindazoknak, akik készek velünk vállvetve harcolni a mi és az Önök szabadságáért." 

Zelenszkij azt írta, „nem érdemes" Ukrajnával a fenyegetések, a katonai és a gazdasági nyomásgyakorlás nyelvén beszélni. 

Az ukrán elnök ugyanakkor kész Putyinnal tárgyalni, és reményét fejezte ki, hogy a normandiai formátum keretében - azaz Németország és Franciaország bevonásával - a közeljövőben létrejövő találkozón Oroszország "demonstrálja készségét" a konfliktus enyhítésére.

Oroszországnak ezt a készségét konkrét lépéssel, a két ország közti, "mindenkit mindenkire" elv alapján történő fogolycserével kell megerősítenie. Kész megvitatni továbbá Ukrajna és Oroszország együttélésének új feltételeit, írta.

A két ország közötti kapcsolatok normalizálásáról csakis az ukrán területetek megszállásának teljes megszüntetése után lehet szó, értve ez alatt a Donyec-medencét és a Krím félszigetet is, írta.