Iván
22 °C
39 °C

Tovább csökkentik a fejadagot Észak-Koreában

2019.05.03. 14:20

Észak-Korea fejenként 300 grammra csökkentette az élelmiszerjegyekre vásárolható ételadagokat, eddig még nem volt ehhez foghatóan alacsony a fejadag az évnek ebben az időszakában - számolt be pénteken ENSZ. A helyzet tovább romolhat, miután az évtized legrosszabb termését takarították be az ázsiai országban 2018-2019-ben - írja az MTI. 

A szélsőséges időjárás következtében a több mint 25 millió lakosú Észak-Koreában 10,1 millióan szembesülnek súlyos élelmiszerhiánnyal. Ennyi embernek nincs elég élelme ahhoz, hogy kitartson a következő betakarításig - mondta el az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) szóvivője.

A mezőgazdaság termelékenysége 4,9 millió tonna volt, a legalacsonyabb 2008-2009 óta, az élelmiszerhiány 1,36 millió tonna.

A 2019-es is szűk esztendőnek ígérkezik, a búza- és az árpatermés aggasztó, és teljes vidéki közösségek kerülhetnek nehéz helyzetbe a nyáron. A silány termés az időjárás, valamint az alkatrész-, műtrágya- és üzemanyaghiány számlájára írható.

A WFP és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tanulmánya szerint az észak-koreaiak nagyon kevés fehérjét fogyasztanak, egyes családok asztalára mindössze évente néhányszor kerül hús vagy más fehérjeforrás.