Eszter, Eliza
EUR 382,53 Ft
USD 356,64 Ft
14 °C
24 °C

200 éve nem történt ilyen: veszettség okozta egy ápolónő halálát Norvégiában

2019.05.10. 14:43 Módosítva: 2019.05.10. 14:43

Veszettségbe halt bele egy 24 éves ápolónő Norvégiában, ahol kétszáz év óta nem történt hasonló eset. Brigitte Kallestad barátaival nyaralt a Fülöp-szigeteken, ott kaphatta el a betegséget. Egy utcán kóborló kiskutyát akart megmenteni, ami azonban a szállásukra visszatérve megharapta - írja a BBC.

A fiatal nő nem sokkal azután betegedett meg, hogy visszatért Norvégiába. Abban a kórházban halt meg hétfőn, ahol maga is dolgozott. 

Birgitte Kallestad
Birgitte Kallestad
Fotó: Családi archívum

A norvég turistáknak eddig nem volt kötelező a veszettség elleni oltás, ha a Fülöp-szigetekre utaztak, Kallestad családja azonban az erre vonatkozó törvények megváltoztatására hívja fel a figyelmet.

A veszettség oltással megelőzhető, de ha már kifejlődött a betegség, akkor halálos. Évente több ezer ember fertőződik meg Afrikában és Ázsiában. Kb. 12 hetes lappangási időszak után jelennek meg a tipikus tünetek: szorongás, fejfájás, láz, izomgörcs és hallucinációk. Ha ezek a tünetek kifejlődtek, a betegség valószínűleg már gyógyíthatatlan.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!



  • Vennék
  • Bankszámla