Vanda, Paula
-2 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Egymilliárd euró gyűlhetett már össze a Notre-Dame felújítására

000 1GC3T8
2019.05.11. 09:40

A francia parlament alsóháza elfogadta szombatra virradóra az egy hónappal ezelőtti tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame felújításáról szóló törvényt, írja az MTI. A képviselőház 13 órás vita után fogadta el a jogszabályt, amelyről május 27-én szavaznia kell még a szenátusnak is.

A törvény a többi között adókedvezményt irányoz elő azok számára, akik pénzügyi segítséget nyújtanak a székesegyház felújításához, megkönnyíti a helyreállítási munkálatokhoz szükséges döntések meghozatalát, egyszerűbbé teszi közbeszerzés eljárások lebonyolítását. Különbizottság alakul a költségek felügyeletére.

A francia kulturális minisztérium által a magánemberek és vállalatok adományának fogadására kijelölt négy hivatalos szervezet több mint 400 millió eurót (127,7 milliárd forint) gyűjtött össze a Notre-Dame helyreállításához.

A képre kattintva galéria nyílik: megnézheti mekkora pusztítást végzett a tűz a Notre-Dame belsejében
A képre kattintva galéria nyílik: megnézheti mekkora pusztítást végzett a tűz a Notre-Dame belsejében
Fotó: Ludovic Marin

Az adományok és felajánlások teljes összege ennél jóval magasabb, ha beszámítják a francia állam különböző mecénásainak adományait is. Becslések szerint a teljes összeg elérheti az egymilliárd eurót (319,2 milliárd forint) is. Ekkora összeget korábban sohasem sikerült összegyűjteni adománygyűjtéssel Franciaországban.

(Borítókép: A Notre-Dame épülete 2019. május 10-én. Fotó: Bertnad Guay / AFP)