Rafael
19 °C
33 °C

Salvini brutális pénzbüntetéssel sújtaná a menekülteket mentő hajók tulajdonosait

2019.05.11. 13:33

Nagy összegű pénzbüntetéssel sújtaná a menekült mentő hajók tulajdonosait Matteo Salvini olasz belügyminiszter, írja az MTI.

Olasz lapértesülések szerint az olasz parlament által tavaly decemberben jóváhagyott biztonsági intézkedéscsomagot erőteljesen szigorítani kívánja, és azokat a magánkézben lévő hajókat sújtaná rendkívül szigorú büntetéssel, amelyek a Földközi-tengeren menekülteket vesznek fel a fedélzetükre.

Salvini azt indítványozta, hogy a hajók üzemeltetői a fedélzetükre vett, minden egyes ember után 3500-5000 euró pénzbüntetést fizessenek. Ha egy hajó olasz zászló alatt hajózva teszi ezt, az üzemeltetőtől egy évig terjedően megvonnák a működési engedélyt.

Ezen kívül a Salvini által vezetett belügyminisztérium arra törekszik, hogy a közbiztonságra hivatkozva tranzittilalmat léptethessen életbe az olasz nemzeti vizeket használni kívánó hajók számára. A tilalom elrendelése jelenleg még a közlekedési minisztérium hatáskörébe tartozik.

Csaknem egy évvel ezelőtti belügyminiszteri kinevezése óta Salvini a zárt kikötők politikáját folytatja, így a menekülteket mentő, magánkézben lévő hajók nem köthetnek ki olasz kikötőkben. Megfigyelők mindenekelőtt ezzel magyarázzák, hogy 2019 eleje óta 91 százalékkal csökkent az Olaszországban partra szálló migránsok száma 2018 hasonló időszakához viszonyítva.