Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Fényes nappal gyilkoltak meg egy afgán újságírónőt

2019.05.13. 08:44

Afgán politikusok és nőjogi aktivisták is igazságot követelnek Mina Mangal újságírónő halála után. A tévébemondóként és politikai tanácsadóként dolgozó nőt fényes nappal lőtték le Kabul közelében szombaton, halála hatalmas felháborodást keltett – írja a BBC

Az afgán belügyminisztérium szombaton kiadott közleménye szerint Mina Mangal, aki az afgán parlament kulturális bizottságának tanácsadójaként dolgozott, helyi idő szerint 7:20-kor vesztette életét. A rendőrség nyomoz az ügyben, de még nem tudni, ki áll a gyilkosság mögött. 

Wazhma Frogh, egy közismert nőjogi aktivista szerint az újságírónő nemrég azt írta Facebook-oldalára, hogy több támadás is érte, és nem érzi magát biztonságban. A rendőrség szerint a támadások háttere még nem ismert. 

Egy nőt meggyilkoltak, mert egy férfi azt gondolta, hogy az a nő halált érdemel 

– írta Wazhma Frogh.

A legfelső bíróság és több civil szervezet, például nőjogi aktivista csoportok is komolyabb nyomozást követelnek. Mangal halála óta nagyon sokat tiltakoznak az afgán közösségi médiában a nők elleni erőszak ellen. 

Jogi szervezetek adatai szerint az országban egyre nő a nemekhez köthető erőszakos bűncselekmények száma, ami leginkább a tálibok lakta területekre érvényes.