Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Hátráltatják Zelenszkij beiktatásának időpontját

2019.05.14. 15:37

Kedden mégsem szavazhatott a parlament Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök beiktatásának időpontjáról, mert újabb határozati javaslatokat terjesztettek be képviselők a döntés további halogatatásának céljából, írja az MTI.

Pavlo Pinzenik, a házbizottság elnöke újságíróknak elmondta, hogy az elmúlt két napban újabb két határozati javaslatot nyújtottak be az elnöki beiktatás dátumáról, amelyeket a bizottságnak meg kell még tárgyalnia. Reményét fejezte ki, hogy több előterjesztés már nem lesz - eddig már hét van a parlament előtt - és csütörtökön a plenáris ülés elé kerülhetnek a javaslatok. Ezek május 19-től június 1-ig több dátumot tartalmaznak a beiktatás napjára.

A Porosenkót támogató jelenlegi kormánypártoknak nem érdekük, hogy Zelenszkij idő előtt feloszlassa a törvényhozást, mert a felmérések szerint jelenősen megcsappan majd az arányuk a parlamentben. Abban bíznak, hogy október végéig még tudnak némileg erősödni, főleg Zelenszkij pártjának kárára, akinek beiktatásának késeltetésével is rombolják népszerűségét.

Miközben ugyanis húzzák beiktatását, folyamatosan ássák alá tekintélyét azzal, hogy cselekvést kérnek rajta számon. Olyan tetteket, nyilatkozatokat követelnek tőle, amelyeket államfői hatáskörei híján még nem tehet meg.

Az elnöki beiktatás dátuma azért is fontos, mert a törvény értelmében május 27-ig oszlathatja fel az elnök idő előtt a jelenlegi parlamentet, utána már ki kell várni az októberi választást.

Zelenszkij azért is sürgeti mihamarabbi beiktatását, mert már egyre inkább hajlik arra, hogy beiktatása után rögtön feloszlassa a parlamentet - állítólag már kész is az erről szóló előterjesztés -, hiszen egy ellene dolgozó törvényhozás tehetetlenné tenné, aminek pártja, a Nép Szolgája (Szluha Narodu) látná kárát a parlamenti választáson. Csapatának másik része viszont éppen azért várna őszig a parlamenti választással, hogy a Nép Szolgája párt még tovább erősödhessen.

Zelenszkij pár napja azt mondta, Porosenko olyan, mint egy egyiptomi szállodából távozó turista, aki az utolsó pillanatig húzza a kijelentkezést a szobájából. Eközben azonban visszafordíthatatlan intézkedéseket tesz: személyi változtatásokat hajt végre a hadsereg felső vezetésében, igyekszik betolni saját képviselőjét a rádió- és televíziós ügyekért felelős tanácsba, új legfelsőbb bírákat nevez ki, köztük a Roshen vállalat jogászát és egykori Majdan-tüntetőket elítélő bírókat.