Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Még az idén új fővárost jelölnek ki Indonéziában

GettyImages-457876103
2019.05.15. 16:47

Még az idén kiválasztja Indonézia az új főváros helyét, hogy 2024-ben áthelyezze a túlterhelt és túlzsúfolt Jakartából közölte szerdán Bambang Brodjonegoro tervezési miniszter.

A kormányszervek áthelyezéséről két hete döntött Joko Widodo elnök, a kérdése viszont már több évtizede foglalkoznak. Már Suharto diktátor és több, őt követő elnök is felvetette ezt a lehetőséget, de nem hozott döntést az ügyben, írja az MTI.

„Most véglegesítjük a tanulmányokat, hogy az idén eldöntsük, hová helyezzük át a fővárost, annak érdekében, hogy az építkezések egy vagy két éven belül megkezdődhessenek" – mondta a miniszter újságíróknak.

A jelenlegi főváros, Jakarta népessége meghaladja a 10 milliót, az agglomerációé pedig a 30 milliót, ami tovább fokozza a nagyváros zsúfoltságát. A fejlesztési miniszter szerint mintegy 7 milliárd dolláros a gazdasági veszteség, amelyet a közlekedési dugók okoznak.

Azért is akarnak új fővárost kijelölni, mert Jakarta túl mélyen fekszik, 40 százaléka tengerszint alatt van, nagy az árvízveszély, és a város amúgy is süllyed a talajvízkinyerés miatt. 

Joko Widodo elnök májusban több lehetséges színhelyre, így Kalimantan tartományba és Borneó szigetére is ellátogatott.

Borneó szigetén két megoldás lehetséges - erősítette meg a miniszter. A hatóságok igyekeznek jobban kiegyensúlyozni a több mint 13 ezer szigetből álló ország fejlődését.

A Jáva szigetén fekvő Jakarta az ország gazdasági fővárosa maradna.

(Borítókép: Zsófolt forgalom Jakartában 2013-ban. Fotó: Ed Wray / Getty Images)