Amália
17 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt a börtönben az Igazi IRA alapítója

2019.05.26. 09:15

Börtönbüntetése ideje alatt meghalt az Igazi IRA (RIRA) nevű ír terrorszervezet egyik alapítója – írja a Guardian. A halálát a gyanú szerint szívroham okozta.

Seamus McGrane
Seamus McGrane
Fotó: Sport News Live 24/7 / youtube

A 64 éves Seamus McGrane 11,5 éves büntetését töltötte, amiért 2015-ben bombatámadást tervezett az Írországba látogató Károly herceg ellen. Ő volt mindössze a második ember, akit terrorizmus szervezéséért ítéltek el Írországban. Az első Michael McKevitt volt, akit 2003-ban ítéltek 20 év börtönre.

Az IRA, azaz Ír Köztársasági Hadsereg több szakadást is megélt a története során. Az 1922-ben alapított szervezet 1969-ben szakadt ketté, a mérsékeltebb Ideiglenes Ír Köztársasági Hadseregből (PIRA) pedig 1997-ben vált ki a McGrane és McKevitt által alapított, keményvonalas RIRA, amelynek a tagjai elutasították a tűzszünetet és a két Írország egyesítéséért harcoltak tovább.

McGrane-t azután tartóztatták le, hogy lehallgatták, ahogy egy kocsmában a merénylet előkészítéséről beszél. Az otthonában a házkutatáskor kész fegyver- és bombaarzenált találtak. 2017-ben ítélték el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport