Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Három és fél évre börtönbe megy a román kormánypárt elnöke

000 DV2158506
2019.05.27. 13:33

Korrupció miatt jogerősen három év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a román legfelsőbb bíróság a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, írja az MTI.

Liviu Dragneát 2016-ban már két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték egy választási csalással kapcsolatos korrupciós perben. A most véget ért második ügyben

hivatali visszaélés miatt, illetve okirat-hamisításra való felbujtásért állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség.

A vádhatóság szerint 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, az ő utasítására fizettek a megyei tanács költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak.

A bukaresti képviselőház elnöki tisztségét betöltő, a bukaresti kormányt az utóbbi két és fél évben háttérből irányító politikusnak 24 órán belül börtönbe kell vonulnia, hogy letöltse büntetését.

Romániában a jobboldali államfő és a korrupcióellenes tüntetéseket szervező civilek két és fél éve azzal vádolják a PSD-t, hogy korrupt politikusai, elsősorban Dragnea elszámoltatásának megakadályozása érdekében szervezi át az igazságszolgáltatást, és igyekszik enyhíteni a büntetőjog szigorát.

Liviu Dragnea személyében először ítéltek el jogerősen letöltendő börtönbüntetésre tisztségben lévő házelnököt Romániában. A politikus a per során mindvégig ártatlannak mondta magát, és úgy értékelte: azért vált a DNA célpontjává, mert szembeszállt a titkosszolgálatok és vádhatóságok embereiből szerveződő párhuzamos állammal, amely szerinte politikai tisztogatást végez Romániában a korrupcióellenes harc ürügyén.

A döntés feltehetően hozzá fog járulni az egyre mélyülő román belpolitikai válsághoz. Vasárnap ugyanis az államfőt támogató ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyerte az EP-választást, amely a voksok 26,8 százalékát szerezte meg, míg a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártra (PSD) a szavazatok 23,4 százalékát adták. Klaus Iohannis elnök már vasárnap este azt mondta, hogy 

az eredmények nyomán a kormánynak mennie kell. Ez egy olyan eredmény, amit már sehogy sem lehet kimagyarázni. Egyértelmű, hogy a romániai demokrácia eme balesete, ahogyan már korábban is neveztem a PSD-kormányt, el kell hogy tűnjön.

(Borítókép: Liviu Dragnea. Fotó: Daniel Mihailescu / AFP)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!