Emma
-2 °C
6 °C

Három és fél évre börtönbe megy a román kormánypárt elnöke

000 DV2158506
2019.05.27. 13:33

Korrupció miatt jogerősen három év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a román legfelsőbb bíróság a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, írja az MTI.

Liviu Dragneát 2016-ban már két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték egy választási csalással kapcsolatos korrupciós perben. A most véget ért második ügyben

hivatali visszaélés miatt, illetve okirat-hamisításra való felbujtásért állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség.

A vádhatóság szerint 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, az ő utasítására fizettek a megyei tanács költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak.

A bukaresti képviselőház elnöki tisztségét betöltő, a bukaresti kormányt az utóbbi két és fél évben háttérből irányító politikusnak 24 órán belül börtönbe kell vonulnia, hogy letöltse büntetését.

Romániában a jobboldali államfő és a korrupcióellenes tüntetéseket szervező civilek két és fél éve azzal vádolják a PSD-t, hogy korrupt politikusai, elsősorban Dragnea elszámoltatásának megakadályozása érdekében szervezi át az igazságszolgáltatást, és igyekszik enyhíteni a büntetőjog szigorát.

Liviu Dragnea személyében először ítéltek el jogerősen letöltendő börtönbüntetésre tisztségben lévő házelnököt Romániában. A politikus a per során mindvégig ártatlannak mondta magát, és úgy értékelte: azért vált a DNA célpontjává, mert szembeszállt a titkosszolgálatok és vádhatóságok embereiből szerveződő párhuzamos állammal, amely szerinte politikai tisztogatást végez Romániában a korrupcióellenes harc ürügyén.

A döntés feltehetően hozzá fog járulni az egyre mélyülő román belpolitikai válsághoz. Vasárnap ugyanis az államfőt támogató ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyerte az EP-választást, amely a voksok 26,8 százalékát szerezte meg, míg a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártra (PSD) a szavazatok 23,4 százalékát adták. Klaus Iohannis elnök már vasárnap este azt mondta, hogy 

az eredmények nyomán a kormánynak mennie kell. Ez egy olyan eredmény, amit már sehogy sem lehet kimagyarázni. Egyértelmű, hogy a romániai demokrácia eme balesete, ahogyan már korábban is neveztem a PSD-kormányt, el kell hogy tűnjön.

(Borítókép: Liviu Dragnea. Fotó: Daniel Mihailescu / AFP)