Fejlövés végzett egy német politikussal Hessenben

2019.06.03. 21:03 Módosítva: 2019.06.03. 21:09

Közvetlen közelről leadott fejlövés végzett egy magas beosztású tartományi államigazgatási tisztségviselővel a németországi Hessenben, az ügyben hétfőn emberölés gyanújával indult eljárás - írja az MTI.

A 65 éves áldozat, Walter Lübcke a Kassel területi államigazgatási hivatal vezetője volt. Holttestét vasárnapra virradóra a saját családi házának kertjében találták meg.

A kasseli ügyészség és a Hessen tartományi bűnügyi hivatal nem talált öngyilkosságra utaló bizonyítékokat. A gyilkos fegyvert még keresik, az elhunyt pedig nem hagyott hátra búcsúlevelet.

Valószínűleg szándékos bűncselekmény történt, gyanúsított és lehetséges indíték egyelőre nincs. Ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást, az eset feltárására nyomozócsoportot állítottak fel, amelyben húszan dolgoznak.

Walter Lübcke a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa volt, 2009 óta irányította a járási államigazgatási hivatalt (Regierungspräsidium), amely a tartományi kormány és az adott terület önkormányzatai közötti összekötő szerv. A hivatal vezetője politikai kinevezett. Lübcke előtte tíz évig képviselő volt a hesseni tartományi gyűlés (Landtag) CDU-frakciójában.

A Süddeutsche Zeitung azt írja, hogy Lübcke a 2015-ös menekülthullám után az érkezők elszállásolásáért volt felelős Hessen tartomány északi részén. Szakértők szerint feladatát jól látta el. Nyilvános szereplései során több alkalommal vitába szállt az őt és a menekülteket gyalázó szélsőjobbosokkal. Ezekben a vitákban a keresztényi értékekre fontosságára hívta fel a figyelmet. A rendőrség szerint egyelőre semmilyen jele nincs annak, hogy ezeknek a korábbi szóbeli összetűzéseknek köze lenne az esethez. 

Lübcke körülbelül két héttel ezelőtt ünnepelte 10. évfordulóját a  területi államigazgatási hivatal élén. A tartományi kormányfő kérésére korábban beleegyezett abba, hogy hivatalát a nyugdíjkorhatár elérése után is betölti.  

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport