Bonifác
10 °C
17 °C

Nincs megállapodás Trump mexikói büntetővámjának eltörléséről

2019.06.06. 06:43

Mexikó és az Egyesült Államok egyelőre nem tudott megállapodni abban, hogy előbbi kellő mértékben visszaszorítja az amerikai határra érkező illegális bevándorlók számát, és ebben az esetben Donald Trump amerikai elnök eláll attól a tervétől, hogy június 10-étől ötszázalékos vámot vet ki minden mexikói árura – írta az MTI.

A Washingtonban zajló kétoldalú tárgyalások csütörtökön folytatódnak.

Az Írországban tartózkodó amerikai elnök a Twitteren azt írta: történt előrelépés a tárgyalásokon, de „messze nem elegendő”.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter – aki Mike Pence alelnökkel és Mike Pompeo külügyminiszterrel tárgyalt – azt közölte: az Egyesült Államok szemmel láthatóan közelebb akarja hozni a két fél álláspontját egymáshoz, és ő optimista, noha a tárgyalások nehezek. Szerdán a migrációra összpontosítottak, mert Washington gyors intézkedéseket követel. Mexikó viszont nem hisz az azonnali vagy büntető jellegű lépésekben – mondta.

Segítsenek helyben

Ebrard azt javasolta, hogy az Egyesült Államok fektessen be a közép-amerikai országok gazdaságába, infrastruktúrájába és oktatási rendszerébe, hogy lakosai ne akarják elhagyni hazájukat, és a jobb élet reményében bejutni az Egyesült Államokba.

Donald Trump bejelentette a múlt héten, hogy az Egyesült Államok június 10-től az amerikai piacra irányuló teljes mexikói exportra 5 százalék vámot vet ki, és e vámtétel havonta 5 százalékponttal emelkedik, amíg el nem éri a 25 százalékot.