Virgil
0 °C
3 °C

Kórházba kellett szállítani a Moszkvában letartóztatott tényfeltáró újságírót

2019.06.08. 18:14 Módosítva: 2019.06.08. 22:26

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős képviselője a Moszkvában őrizetbe vett tényfeltáró újságíró, Ivan Golunov szabadon engedésére szólította fel a hatóságokat – írja az MTI.

Mint megírtuk, pénteken a moszkvai hatóság őrizetbe vett egy antikorrupciós tényfeltáró újságírót. A férfira akkor csaptak le a rendőrök, amikor éppen egy informátorához tartott. A rendőrök később a férfi hátizsákjában egy zacskó kábítószert, majd a otthonában is drogot találtak. Golunov mellett a férfi főnökei is azt állítják, a rendőrök a munkája miatt zaklatják és tartóztatták le. 

A moszkvai rendőr-főkapitányság sajtószolgálata szombaton közölte, hogy az újságíró rosszullétre panaszkodott, mentőket hívtak hozzá, akik úgy döntöttek, hogy a férfit kivizsgálásra kórházba kell szállítani. A rendőrség nem közölt semmit a férfi egészségügyi problémájáról. Pavel Csikov, Golunov ügyvédje, az Agora emberi jogi szervezet vezetője orosz hírügynökségeknek azt mondta, hogy az újságíró feltehetően agyrázkódást és bordatörést szenvedett.

Az EBESZ közleményében Harlem Désir kifejtette, el kell kerülni, hogy az újságírókat szakmai tevékenységük miatt üldözzék. Mint írta, Golunov kiváló újságíró, aki azzal vált ismertté, hogy állami tisztviselők korrupciós és bűnös tevékenységeit leplezte le. Hangsúlyozta, hogy a média, a tényfeltáró újságírók nagyon fontos szerepet töltenek be a társadalomban. Éppen ezért semmilyen körülmények között nem válhatnak hatósági üldöztetés áldozatává megtorlásul szakmai tevékenységükért – emelte ki.

A Golunovot foglalkoztató Meduza ellenzéki hírportál azt jelentette, hogy az újságírót feltehetően bántalmazták a csütörtöki őrizetbe vétele közben. A hírportál arról is beszámolt, hogy Golunov az elmúlt hónapokban fenyegetéseket kapott a témával kapcsolatban, amelyen dolgozott.

A férfit szombaton jelentős mennyiségű kábítószer eladásának kísérletével vád alá helyezték – közölte Golunov ügyvédje a Twitter közösségi oldalon.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester felszólította a főváros rendőrfőnökét, hogy vonja személyes ellenőrzése alá az ügyben folytatott nyomozást. A rendőrparancsnokság épülete előtt többtucatnyi újságíró tüntetett Golunov mellett, közülük legkevesebb 10 embert átmenetileg előállítottak.