Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

Szijjártó: Elvárjuk az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállítását

2019.06.11. 13:50

Az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállítását, a kegyeletsértés és a sírgyalázás felszámolását várja el a magyar kormány a román hatóságoktól. Mi ezt tekintjük az egyetlenegy elfogadható döntésnek, fejleménynek

- közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden a parlamentben.

Szijjártó Péter egy napirend előtti felszólalásra válaszolva az MTI híradása szerint azt mondta: a kormány egyetért a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), amely valós párbeszédet, valamint a törvényesség, azaz a sírkert eredeti állapotának helyreállítását akarja. Mint mondta, a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a múlt heti úzvölgyi történéseket, valamint azt a folyamatot, ami a történtekhez vezetett.

Elfogadhatatlan a sírgyalázás, a kegyeletsértés, a történelmi tények tudatos meghamisítása és a temetőben magyar emberekkel szemben alkalmazott erőszak.

Szijjártó közölte, a román hatóságoktól elvárják, hogy kivizsgálja az erőszakos eseményeket, az elkövetőket pedig büntessék meg, illetve akadályozzák meg, hogy a jövőben ilyen előfordulhasson.

Az ügyben a jogi, a ténybeli és a morális igazság is Magyarország oldalán van.

Szijjártó Péter felidézte a román hatóságok ügyben hozott döntéseit: az RMDSZ-es képviselők beadványai nyomán május 9-én a román állami építkezési felügyelőség megállapította, hogy a dormánfalvi polgármesteri hivatal olyan dokumentáció alapján állította ki a temető román parcellájának létrehozásához szükséges engedélyt, amely nem bizonyította egyértelműen a terület feletti tulajdonjogát. Azaz a dormánfalvi városháza törvénytelenül állította ki az építési engedélyt.

Elmondta, május 10-én a román kulturális minisztérium is megállapította, hogy jogellenesen állították fel a betonkereszteket a magyar katonák síremlékeire. A román nemzetvédelmi minisztérium május 31-i állásfoglalása szerint az idegen háborús emlékhelyek átalakítása a minisztériumnak alárendelt Hősök emléke hivatal előzetes engedélyével végezhető el, a hivatal nem adott ki ilyen hozzájárulást.

A külügyminiszter azt mondta, Magyarország folyamatosan kereste a kommunikáció lehetőségét: a magyar katonai emlékezet és hadisírgondozó igazgatóság nevében számtalanszor keresték meg a román nemzetvédelmi minisztériumot, de mindannyiszor elutasították őket.

A magyar és a román miniszterelnökök személyesen beszéltek a kérdésről, és ő is többször tárgyalt a román külügyminiszterrel.

Mint ismert, az RMDSZ hétfőn azt közölte, hogy ellenzik az úzvölgyi katonatemető államosítását, amit a román miniszterelnök rendelt el. Ezt azonban a magyar külügy tudomásul vette.

Az RMDSZ szerint a magyar katonatemető melletti, vagy azzal szemben lévő üres térségben javasolnak új helyszínt a román hősök emlékművének.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. Székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a románok erőszakkal benyomultak a sírkertbe, és magyar kereszteket dobáltak ki a több, mint száz éves erdélyi temetőből. A magyar külügy bekérette a román nagykövetet, aki azonban nem jelent meg.

Videofelvételen az úzvölgyi temetőgyalázás

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb etnikai incidenséről itt írtunk részletesen: