János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Virágot küldött Kim Dzsongun az elhunyt dél-koreai ex-first lady temetésére

2019.06.12. 15:42 Módosítva: 2019.06.12. 15:42

Virágkoszorút küldött Kim Dzsongun Dél-Korea egykori first ladyjének, I Hihónak a temetésére - közölte a Reuters

A virágokat és bátyja részvétnyilvánítását Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong adta át a két ország között húzódó demilitarizált övezet észak-korai felén a déli delegációnak. A dél-koreai hatóságok elmondása szerint, Kim Jodzsong semmilyen üzenettel nem szolgált a jelenlegi dél-koreai miniszterelnök Mun Dzsein számára. A két fél kb. negyed órát beszélgetett, ami alatt az észak-koreai vezető húga elmondta: reméli, hogy Dél és Észak továbbra is folytatja majd az együttműködést, amit az elhunyt I Hiho is szorgalmazott.   

Az elhunyt férje, Kim Dedzsung volt miniszterelnök sokat tett azért, hogy javuljon a két ország kapcsolata. Ő volt az első dél-koreai államfő, aki 2000-ben találkozott Észak-Korea későbbi vezetőjével, az azóta elhunyt Kim Dzsongillel. Kim Dedzsung hirdette meg 1998 és 2003 között az úgynevezett "Napfény-politikát", amely a két ország közötti megbékélést tűzte ki célul. Munkájáért 2000-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki.

Az elmúlt évben az együttműködés újraéledni látszott. Észak- és Dél-Korea olimpiai csapata a 2018-as téli olimpián például közösen vonult fel a nyitóünnepségen, majd 2018. április 27-éntörténelmi Korea-közi csúcstalálkozót tartottak.A két ország között viszont továbbra is csak fegyverszünet van, papíron tehát még mindig háborúban állnak egymással.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!