Irán a lelőtt drónról: A drón a nemzetközi jogok otromba megsértése volt

2019.06.20. 23:00 Módosítva: 2019.06.20. 23:15

Bő fél nappal azután, hogy az Iráni Forradalmi Gárda lelőtt egy amerikai drónt, végre megszólalt az ügyben Irán is.

Kapcsolódó

Lelőtt amerikai drón: Trump szerint Irán nagyon nagy hibát követett el

A Hormuzi-szorosnál lőtték le. A vita arról megy, hogy iráni, vagy nemzetközi vizek felett történt-e az eset.

Napközben minden, az ügyben megszólaló szereplő óvatosságra intett, még Donald Trump is fenntartotta annak a lehetőségét, hogy simán lehet csak véletlen találat a dolog.

Erre cáfolt most rá az iráni közlemény, amit Irán ENSZ-nagykövete Mazsid Taht Ravanchi (Majid Takht Ravanchi) küldött, az ENSZ Biztonsági Tanács vezetőjének - írja a CNN.

A levelében azt írja, hogy az amerikai drón "a nemzetközi jogok otromba megsértése" volt. Arra szólított fel, hogy az USA álljon le azzal a gyakorlatával, hogy a Perzsa-öböl egyébként is elég bizonytalan térségét igyekszik tovább destabilizálni.

„Míg az Iráni Iszlám Köztársaság nem keresi a háborút, ragaszkodik az ENSZ Charta 51-es cikkelyéhez, amely értelmében megtehet minden szükséges intézkedést a területét ért ellenséges cselekményekkel szemben, és elkötelezett abban, hogy erőteljesen védje a területét, szárazföldön, vízen és a levegőben is" - írta Ravanchi az  António Guterresnek eljuttatott levelében.

„Irán a lehető legsúlyosabb mértékben elítéli az Amerikai Egyesült Államok felelőtlen, provokatív és törvénytelen cselekedetét, ami rontja a nemzetközi felelősségét" - írta Ravanchi.