Virgil
0 °C
3 °C

Bugár Béla lemondana, ha a Híd nem jut be a parlamentbe

2019.06.23. 13:31

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke lemond, ha az általa vezetett magyar-szlovák párt a jövő tavasszal esedékes szlovákiai választáson nem jut be a parlamentbe. „Természetesen, ez kötelesség" – jelentette ki kérdésre válaszolva a politikus a TA3 szlovák kereskedelmi hírtelevízió vasárnapi vitaműsorában. Ugyanakkor hangsúlyozta: mindent megtesz azért, hogy a párt jövőre is bekerüljön a parlamentbe. Azt mondta, ő is érzékeli a pártja csökkenő népszerűségét jelző közvélemény-kutatásokat, amelyekre reagálnia kell.

A vitában Bugár Béla elmondta: a Most-Híd a parlamenti választások után kész mindenkivel együttműködni, aki javítani akarja a szlovák-magyar kapcsolatokat. Választási listáját is megnyitja olyan jelöltek előtt, akik elfogadják a párt értékeit. A jövő hét folyamán levelet küldenek azoknak a pártoknak, akikkel együtt tudnának működni a szlovák-magyar kapcsolatok és a régiófejlesztés területén.

A Magyar Közösség Pártjával (MKP) való együttműködést érintő kérdésre válaszolva Bugár elutasította, hogy az ő személye lenne az együttműködés egyetlen akadálya. Szerinte pártja például másképpen képzeli el a választási jelöltlisták felállítását, mint az MKP. „Ha az MKP azt mondja, hogy csak magyar jelölteket tud elképzelni (a listán), akkor az lehetetlen" – mondta. Szerinte a Híd szorosan együttműködik úgy a szlovákokkal, mint a többi nemzeti kisebbséggel is.

Fiala Ilona, az MKP szóvivője a Híd kezdeményezésével kapcsolatban szombaton kijelentette, hogy pártja nyitott az együttműködésre. „Az MKP a magyar egység megteremtésében érdekelt" – fogalmazott a szóvivő. Ezzel a kérdéssel az MKP jövő szombaton összeülő Országos Tanácsa fog érdemben foglalkozni.

Szlovákiában azután indult új nyilvános vita a két párt esetleges jövőbeni együttműködéséről, illetve a magyarság parlamenti képviseletének biztosításáról, hogy a májusi európai parlamenti választáson (EP-) egyik pártnak sem sikerült megújítania képviselői mandátumát. A Most- Híd támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint a parlamenti küszöböt jelentő öt százalék közelébe esett vissza, az MKP pedig már második ciklusban parlamenten kívüli párt, írja az MTI.