Ferenc
11 °C
30 °C

Évfordulót ünnepeltek a barlangból kimentett thaiföldi gyerekek

2019.06.24. 11:43

Megmenekülésük egyéves évfordulóját ünnepelték edzőjükkel azok a thaiföldi focista gyerekek, akik tavaly június 23-án hetekre a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedtek a monszun okozta hirtelen áradások miatt, írja az MTI.

A csoport tagjai elmondták, hogy hálásak azokért a lehetőségekért, amelyeket az elmúlt egy évben az élettől kaptak.

Örülök, hogy újra itt lehetek

– mondta a 15 éves Adul Szam-on a múzeumnál, amit a barlang bejárata előtt emeltek.

Ez nagyon fontos esemény számunkra, mert Dzsa Szamot a második apánkként tartjuk számon

– mondta a fiatal a thai haditengerészet egykori búvárjára, a 38 éves Szaman Kunanra utalva, aki életét vesztette a mentés során.

Hatalmas megtiszteltetés, hogy megkaptam a thaiföldi állampolgárságot, aminek köszönhetően új lehetőségek nyíltak meg előttem. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet

– mesélte a korábban hontalan fiú. 

Tavaly nyáron az egész világ azért szurkolt, hogy sikerüljön épségben felszínre hozni a fiatalokat, akik azóta több televíziós műsorban szerepeltek, és történetükről film is készül. Ezzel fejenként 3 millió bahtot (csaknem 28 millió forintot) kereshetnek.

A fiúk edzője, a 26 éves Ekapol Dzsantavong hálát adott azért, hogy az egész csapat épségben megmenekült, és hozzátette: minden új lehetőség csak további ajándék.

A focicsapat és edzője 2018. június 23-án kereste fel a Bangkoktól ezer kilométerre fekvő Tham Liang-Khun Nam Nang Non-barlangot. A hirtelen áradás miatt több mint két hétre csapdába estek a barlang egy száraz pontján. Kiszabadításukra nemzetközi mentőexpedíciót szerveztek tapasztalt barlangi búvárok. A mentésen, amely végül sikerrel zárult, ezrek dolgoztak.