Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Lakhatatlanná vált a kazah város, ahol lőszerraktárak robbantak

2019.06.26. 08:34

Három ember halt meg a dél-kazahsztáni Arisz lőszerraktáraiban történt robbanásokban, a város két nappal a katasztrófa után egyelőre lakhatatlan, tűzszerészek hatástalanítják a településen szanaszét heverő, fel nem robbant lövedékeket - írja az MTI.

Nurszultan Nurahmetov, a kazah belügyminisztérium rendkívül helyzetekkel foglalkozó bizottságának vezetője szerdán összegezte a hétfői katasztrófa következményeit. Újságíróknak elmondta, hogy három halálos áldozata van a robbanásoknak, hetven ember fordult orvosi segítségért, és 45 szorult kórházi ápolásra.

A hadsereg ariszi alakulatának lőszerraktárában hétfőn tűz ütött ki, majd nagy erejű robbanások történtek, lövedékek szóródtak szanaszét a város utcáin. A helyi lakók fejvesztve menekültek, a kazah kormány pedig elrendelte Arisz teljes kiürítését. A tüzet csak kedd délután kezdték oltani, de szerda reggel is három helyen volt még parázsló gócpont a raktárak területén.

A hadsereg 14 tűzszerészegysége - összesen 145 ember - szedi össze a város utcáin, az épületekben, a vasútpálya mentén és az ottani laktanyában a fel nem robbant lövedékeket.q tűzszerészek eddig 70 fel nem robbant lövedéket szedtek össze a 44 ezres város 16 utcájáról, és sokat közülük lakóházakban találtak meg.

A város egyelőre lakhatatlan. A hatóságok szerdai összesítése szerint Arisz területén 52 helyen keletkezett tűz, 24 lakóház, tíz ipari létesítmény, egy kévéző és 17 helyen a növényzet égett, de mindenütt eloltották a tüzet. Számos épületben súlyos károk keletkeztek. A turkesztáni rendőrség és a nemzeti gárda fegyveresei körülzárták a kiürített várost, és járőröznek az utcáin.

Egyelőre nem tudni, hogy miért ütött ki a tűz az ariszi lőszerraktárakban, amelyek kétszáz méterre voltak a város peremétől, miközben az előírások szerint nem lehetnek közelebb három kilométernél.