Felrobbantották a tavaly leomlott genovai híd maradványait

000 1HY1YV
2019.06.28. 11:01

Több mint 3 ezer lakost evakuáltak az északnyugat-olaszországi Genova városában a tavaly augusztusban leomlott Morandi-híd környékéről, majd felrobbantották a talpon maradt két pillért. A robbantáson mások mellett személyesen jelen volt Matteo Salvini belügyminiszter is, írja az MTI.

A robbantást három, két rövidebb és egy hosszabb szirénazúgás előzte meg. Majd sortűzre emlékeztető robbanás zaja következett, és hatalmas porfelhő emelkedett fel, ami az MTI szerint magasba törő vízsugárra hasonlított. A robbanás után sokáig semmi nem látszott a felemelkedett törmelék és pormennyiség miatt. 

A robbantáshoz egy tonna, speciális robbanószert használtak fel. A robbantási műveletet az olasz hadsereg technikusai irányították. A robbanószer a hídcsonk egészét befedte, úgynevezett mikro-adagokban, amelyek narancssárga színű csomagokban sorakoztak a hídmaradvány felületén, a hídtesten és a talapzati részeken. A csomagokban homok is volt a robbanás erejének csökkentésére.

Körülbelül 20 ezer köbméter törmelék keletkezett: ezt a híd körül és alatta elhelyezett hálókkal, a híd alatti patak medrében leterített légzsákszőnyeggel igyekeztek felfogni. A felrobbantott hídcsonkok körüli lakóépületeket folyamatosan vízzel permetezték a törmelék miatt felszálló por csökkentésére. Vízágyukat üzemeltettek a híd alatti területen is. A robbantás videón:

Több mint 3400 személyt költöztettek ki a robbantás időszakára a hídroncs körüli 300 méteres körzetben, egy személyt az utolsó pillanatig kellett győzködni, hogy hagyja el otthonát. A rendőrség a robbantás előtt egyenként ellenőrizte a lakásokat, hogy senki se maradjon a térségben. A Morandi-híd alatti lakóépületek tavaly augusztus közepe óta üresen állnak.

A robbantást hosszú előkészületi munka előzte meg, több robbantási próbát tartottak a Genovától nem messzi, már nem használt bányákban.

Az 1967-ben felavatott Morandi híd középső szerkezeti elemei tavaly augusztus 14-én omlottak le. Negyvenhárom ember vesztette életét a roncsok alatt, valamint több mint ötszáz ember veszítette el otthonát. A több mint egy kilométer hosszú, kilencven méter magas híd Genova keleti és nyugati részét kötötte össze.

A baleset okait kereső ügyészi vizsgálat még folyamatban van, 73 személy, többek között a hidat üzemeltető olasz autósztráda-társaság vezetőivel szemben indult vizsgálat. A római kormány 2020 tavaszára ígérte egy új híd megépítését.

(Borítókép: Morandi-híd felrobbantása Genovában 2019. június 28-án. Fotó: Vincenzo Pinto / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport