2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Nem merénylet volt a bresti mecsetnél történt lövöldözés

2019.06.28. 15:43

A francia igazságszolgáltatás pénteken kizárta, hogy merényletnek minősíthető az előző napi lövöldözés az északnyugat-franciaországi Brest egyik mecsete előtt, amelyben a vallási hely imámja és egy másik ember megsérült - írta az MTI. Az elkövetőt röviddel az eset után holtan találták, feltehetően főbe lőtte magát.

A sebesültek állapota nem életveszélyes, az imámot négy lövés érte, kettő a hasán, kettő a lábán, a másik sérültet a combján találta el a lövedék.

"A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem lehet azt állítani, hogy merényletről van szó" - mondta Jean-Philippe Récappé bresti ügyész, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a párizsi ügyészég terroelhárítási részlege nem foglalkozik az üggyel.

Az incidens célpontja a Sunna mecset vitatott imámja, Rachid El Jay volt, akit konzervatív nézetei miatt bírálnak Franciaországban, ugyanakkor az az Iszlám Állam terrorszervezet célkeresztjében is áll.

Rendőri források szerint a feltelezett elkövetőt Karl Foyernak hívják, 21 éves, egy Renault Clio típusú gépkocsival érkezett a mecset elé, ahol kiszállt az autóból, úgy csinált, mint aki fotókat szeretne készíteni, majd hatszor rálőtt a két férfira.

A támadást megelőzően az elkövető írásos dokumentumokat hagyott a mecset közelében, és mintegy hatvan e-mail címre is elküldött levelében azzal indokolta a tettét, hogy április 18-án találkozott három férfival, akik azt parancsolták neki, hogy ölje meg a bresti imámot június 15. és 30. között.

A támadót nem ismerte a rendőrség, nem szerepelt a titkosszolgálatok nyilvántartásában, és nem ismert róla az sem, hogy szélsőjobboldali körökhöz tartozott volna.

"Rachid El Jay-t megfenyegette az Iszlám Állam, mert a prédikációi a köztársaság értékeit hirdetik. Ha a támadó fundamentalista lenne, az Iszlám Állam már üdvözölte volna a tettét" - jelezte a francia muzulmánok tanácsa, az CFCM.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport