Pongrác
11 °C
27 °C

Tizenötezer embernek kellett elhagynia az otthonát vulkánkitörések miatt Pápua Új-Guineában

2019-06-29T083625Z 618707506 RC1F199E4EF0 RTRMADP 3 PAPUA-VOLCAN
2019.06.30. 13:30

Pápua Új-Guinea egyik észak-keleti szigetén először szerdán tört ki az Ulawun vulkán, ami 18 km magasra lövellte a hamufelhőjét, majd pénteken a Manam vulkán is kitört, ami gyakorlatilag önmagában egy sziget a számtalan kis szigetet magában foglaló orszgában - írja a Reuters.

Az első kitörés fennakadásokat okozott az ország légi közlekedésében, valamint arra figyelmeztettek, hogy az apró, üvegszilánkszerű részecskéket tartalmazó vulkáni hamu tüdőkárosodást, extrém esetben halált okozhat. A második kitörés pedig vulkanikus törmelékárt hozott magával. Az Ulawun kitörése után több mint 11 ezer embernek kellett elmenekülnie, a Manam kitörése pedig további közel négyezer embert kényszerített arra, hogy elhagyja az otthonát.

Az első híradások szerint a vulkánkitörésekben senki sem vesztette életét, de számos otthon,ültetvény és kút megrongálódott, így az elmenekült falusiak étel és víz nélkül maradtak. Ha pedig nem érkezik hamarosan nagyobb eső, ami lemosná, akkor a termések is súlyosan károsodhatnak a rájuk rakódó vulkáni hamutól.

Egyelőre nem tudni, hogy az emberek mikor térhetnek vissza az otthonaikba.

(Borítókép: Vulkánkitörés Pápua Új-Guineában 2019. június 26-án. Fotó: Social Media / Reuters)