Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Tízezrek tüntettek Szudánban a polgári kormányzásért

2019.06.30. 21:19 Módosítva: 2019.06.30. 21:19

Tízezrek vonultak vasárnap a szudáni főváros, Kartúm és több más város utcáira, hogy polgári kormányzást követeljenek közel három hónappal az után, hogy a hadsereg elmozdította a hatalomból az országot csaknem 30 éven át irányító Omar el-Besír volt elnököt.

Mohamed Juszuf al-Musztafa, a tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy a biztonsági erők könnygázt vetettek be a tiltakozó tömeg szétoszlatásához a főváros Bahri nevű kerületében és a közeli Omdurmánban. Tüntetések törtek ki a fővárostól északra fekvő Atbara városában is. 

Az SPA orvosi ága, a Szudáni Orvosok Bizottsága szerint Atbarában agyonlőttek egy húszas éveiben járó fiatalt, Hálid Mohi, a testület egyik tagja szerint egy másik tüntető pedig megsebesült a fővárosban. A tiltakozásokról készített videofelvételek szerint a tüntetők menedéket kerestek a könnygázfelhő felől Kartúmban, az SPA később felszólította a tiltakozókat, hogy vonuljanak az elnöki palotához a fővárosban.

Később Mohamed Hamdan Dagalo, az országot jelenleg irányító átmeneti katonai tanács (TMC) vezetőhelyettese az állami televízióban mondott rövid beszédében arról számolt be, hogy ismeretlen orvlövészek rálőttek legalább öt civilre és a paramilitáris Gyors Támogató Erők (RSF) három tagjára.  Dagalo, aki az RSF parancsnoka, nem közölt információt azzal kapcsolatban, hogy életét vesztette-e valaki. (MTI)