Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Általános mozgósítást rendeltek el Líbiában a törökökkel kiéleződött katonai konfliktus miatt

2019.07.01. 05:22

Általános mozgósítást rendelt el Aguila Száleh, a kelet-líbiai erők főparancsnoka vasárnap éjjel Líbiában, miután kiéleződött a Halífa Haftar tábornokhoz hű keleti erők és Törökország konfliktusa az észak-afrikai országban, írja az MTI.

A tudósítás szerint a Haftarhoz hű erők előzőleg azt közölték, hogy megsemmisítettek egy török katonai drónt az általuk ostromlott főváros, Tripoli egyetlen még működő repülőterén, megakasztva ezzel a kereskedelmi járatok indítását és fogadását is.

A Haftar féle Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) korábban azzal vádolta meg Törökországot, hogy támogatást nyújt a nemzetközileg elismert, tripoli székhelyű kormány erőinek, és közölte, hogy a török hajók és repülőgépek mostantól törvényes célpontok lesznek számára.

Az LNA hatóságai őrizetbe vettek vasárnap hat török állampolgárt is.

Hulusi Akar török védelmi miniszter a nap folyamán válaszcsapásokat helyezett kilátásba bármiféle, a török egységekkel szembeni ellenséges magatartás vagy megtámadásuk esetére.

A líbiai Brega olajkikötőhöz közeli Adzsdábíja város biztonsági részlege a honlapján később egy fényképet tett közzé két török állampolgárról, akiket őrizetbe vettek a líbiai "milíciáknak" nyújtott állítólagos török segítséggel kapcsolatban. A hatóság egyúttal felszólította a lakosságot, hogy jelentsék be a városban tartózkodó török állampolgárokat vagy az ott működő török cégeket.

A török külügyminisztérium korábbi közleménye viszont hat olyan török állampolgárról számolt be, akiket foglyul ejtettek Haftar tábornok "illegális erői".

Ankara a török foglyok azonnali szabadon bocsátását követelte, jelezve, hogy amennyiben az LNA nem tesz eleget a felszólításnak, a Haftar féle milícia legitim hadi célponttá válik.

A nemzetközi közösség által elismert egységkormányhoz hű milíciák szerdán visszafoglalták Garjánt, amely az LNA előretolt bázisa volt azóta, hogy Haftar április 4-én megindította csapatait a főváros ellen. Haftar az offenzívával kapcsolatos döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. Ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.