Rengetegen meghaltak egy pokolgépes merényletben Kabulban

2019.07.01. 07:00 Módosítva: 2019.07.01. 09:50

Legalább 34 ember meghalt az afgán fővárosban, Kabulban hétfőn elkövetett pokolgépes merényletben, jelentette egy helyi televízió az MTI szerint. A Tolo News értesülése szerint

legalább 34 ember halt meg és 68 sebesültet szállítottak kórházba.

Korábban az al-Dzsazíra pánarab televízió afgán belügyi forrásokra hivatkozva tíz halottról számolt be, kicsivel korábban pedig csak a sérültekről lehetett tudni.

Pokolgépes merényletet követtek ugyanis el ismeretlenek Kabulban hétfő reggel, az afgán főváros diplomáciai negyedében, ahol több ország nagykövetsége található, írja az MTI. 

A robbanás hírét az afgán belügyminisztérium közleményben megerősítette.

A rendőrség azonban egyelőre nem közölt további információt.

A Pazsvok és az Ariana afgán hírügynökség helyszíni beszámolókra hivatkozva azt közölte, elképzelhető, hogy a Púl-e-Mahmúd Hán nevű diplomáciai negyed mellett Kabul más részén is robbantás történt, ezt azonban hivatalos források nem erősítették meg.

Később Firdausz Faramaz kabuli rendőrségi szóvivő azt mondta, egyelőre nem tudják, mi volt a robbantás célpontja. A helyszínről az AFP térképet is közölt.

A Reuters hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy

egy robbanószerekkel megrakott teherautó robbant fel a védelmi minisztérium mellett.

A helyszínen mentést végző orvosok korábban mintegy ötven sebesültről tudtak, Váhidullah Majar, a közegészségügyi minisztérium szóvivője a Tolonews nevű afgán hírportálnak azt mondta, elképzelhető, hogy ez a szám tovább emelkedik. Ezután érkezett a hír a halálos álodzatok rendkívül magas számáról.

A robbantás elkövetésének felelősségét a tálib lázadók vállalták. A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid mikroblog-bejegyzésben osztotta meg a radikális mozgalom közleményét, amely hangsúlyozza, hogy a robbanóanyaggal megrakott teherautó célpontjai a minisztériumban dolgozó kormánytisztviselők és katonák voltak. 

Az utóbbi hónapokban a tálibok és az Iszlám Állam dzsihadistái több merényletet követtek el az afgán fővárosban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport