Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Tízezres tömeg tört be a hongkongi városi tanács épületébe, eldurvult a demonstráció

2019-07-01T102703Z 373191009 RC1CF31D7100 RTRMADP 3 HONGKONG-EXT
2019.07.01. 08:37 Módosítva: 2019.07.01. 08:37

Több ezren tüntetnek Hongkong belvárosában, hogy megakadályozzák a városállam Kínához való visszakerülésének évfordulójára rendezett ünnepélyt, melyet a kormányzat végül az esős időre hivatkozva most először beltéren tartott meg, írta a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap, amely élőben közvetíti az eseményeket.

Annak alkalmából, hogy Hongkong 1997. július 1-én a brit gyarmati fennhatóság alól visszakerült Kínához, az azóta is különleges közigazgatási státust élvező város ezen a napon minden évben zászlófelvonással egybekötött ünnepséget szervez. Idén azonban a hónapok óta tartó tüntetéssorozat részeként, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen tiltakozók közül

mintegy ezren hétfőn kora reggel elbarikádozták a kormányépületekhez vezető utat.

A tüntetők elkezdték dobálni a városi tanács épületének ablakait, amihez fémrudakat és bevásárlókocsikat is használtak, majd megpróbáltak betörni. Ezért aztán ott vészjelzést adtak ki, a kormány szerint mindenkinek el kell hagynia az épületet. A tüntetőket előre figyelmeztették, ha betörnek az épületbe, zavargásért akár tíz év börtönt is kaphatnak. A CNN szerint az épületnél a tízezres tömegben egy rendőrt sem látni.

A rendőrség a ceremónia megkezdése előtt fél órával összecsapott a demonstrálók egy csoportjával a kormányzati épületek közelében, és paprikaspray-vel meghátrálásra kényszerítette őket, jelentette a SCMP. Az összecsapásról a BBC is tudósított, de az AFP-videóján is láthatóak az események:

Az MTI szerint Carrie Lam hongkongi kormányzó ünnepi beszéde közben Helena Wong Pik-wan demokrata párti képviselő többször bekiabálta:

Carrie Lam mondjon le, és vonják vissza a gonosz törvényt!

A képviselőt végül a biztonsági őrök kivezették. Lam zavartalanul folytatta a beszédét, melyben ígéretet tett, hogy átformálja kormányzási stílusát, és javítani fog a többi törvényhozóval, illetve az élet egyéb területein tevékenykedő emberekkel folytatott kommunikációján. "Megtanultam a leckét", hangsúlyozta.

A kiadatási törvénytervezet elleni tiltakozások során a demonstrálók több alkalommal összecsaptak a rendőrökkel, akik gumibotokat, könnygázt és paprikaspray-t vetettek be ellenük. A tüntetők a rendőröket túlkapásokkal vádolják, és június 21-én a rendőr-főkapitányság épülete körül is akadályozták a forgalmat figyelemfelkeltésül.

Vasárnap – mint az BBC egy nappal korábbi tudósításából kiderült – több tízezer ellentüntető vonult az utcára, akik a rendőrökkel való szolidaritás mellett a kiadatási törvénytervezet és a pekingi vezetés iránti támogatásukat kívánták kifejezni.

A SCMP tudósítása szerint az ellentüntetés szervezői 165 ezerre, míg a rendőrség 53 ezerre becsülte a résztvevők létszámát.

A helyszínről tudósító újságírók közül többen számoltak be ellenük irányuló agresszív fellépésről, munkájuk akadályoztatásáról, illetve szidalmakról az ellentüntetők részéről, emellett több kisebb összecsapás is volt a kiadatási törvénytervezet ellen tiltakozók és az ellentüntetők között.

A tüntetés hangulatát jellemzi az AFP videója, amelyen az látható, amint a törvényhozás épületébe próbálnak betörni:

A helyi lap tudósítása szerint a tüntetők egy csoportja - a rendőrség becslése szerint mintegy 1500 ember - fémrudakkal és más eszközökkel kísérelte meg betörni a kormányzati épületkomplexum üvegajtajait, mire a rendőrség paprikaspray-vel igyekezett visszaszorítani őket.

Az összecsapások következtében már 13 rendőrt vittek kórházba.

A demonstrálók egyik nagyobb csoportja a Victoria Parkban gyülekezik, ahonnan a minden évben július 1-jén megrendezett demokráciapárti menet hagyományosan indul. A rendőrség arra kérte a menet szervezőit, hogy halasszák más időpontra, vagy legalább korlátozzák kisebb szakaszra a felvonulást, mert nem tudják garantálni a résztvevők biztonságát.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tenné, hogy Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. A tervezet miatt egyre nagyobb létszámú és egyre hevesebb tüntetések zajlottak le, melyek hatására Lam határozatlan időre felfüggesztette a beterjesztés tárgyalását, de ez a bejelentés nem volt elég a kedélyek lecsillapítására, mert a tiltakozók a tervezet visszavonása mellett már Lam lemondását is követelték.

A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a jog adta lehetőséggel, amelyet a politikai menekültek ellen használna fel, különösen mivel visszamenőleg is kérelmezhetné a kiadatást már lezárt ügyekben is. A bírálók ráadásul megkérdőjelezik a kínai igazságszolgáltatás tisztességét és átláthatóságát.

A hétmillió lakosú, különleges közigazgatási státusszal rendelkező Hongkong az "egy ország, két rendszer" elv alapján 1997 óta autonómiát élvez, de sokak szerint Peking egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonja a várost, ahol fokozatosan igyekszik növelni befolyását. A törvénytervezet ellen tiltakozók szerint a beterjesztés mögött is Peking állhat, de a kínai kormány ezt tagadta.

(Borítókép: Tüntetés Hongkongban 2019. július 1-én. Fotó: Tyrone Siu / Reuters)