Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

800 ezer ember keres menedéket Japánban az esőzések miatt

2019.07.02. 07:09

Több mint 800 ezer embert szólítottak fel a japán hatóságok arra, hogy hagyják el otthonukat és vonuljanak biztonságos helyekre, miután az ország délnyugati Kjúsú szigetére heves esők zúdultak, amelyek áradásokkal és földcsuszamlásokkal fenyegetnek - írja az MTI. 

A hatóságok biztonsági figyelmeztetését 388 ezer háztartásba, azaz mintegy 830 ezer emberhez juttatták el Kagosimában és másik három prefektúrában. A kagosimai Icsikikusikino város 6 ezer lakosát utasították lakóhelyének elhagyására.

Szacumasendai városára vasárnap 24 óra alatt 360 milliméter eső zúdult, jócskán meghaladva a júliusi egész havi 290 milliméter átlagos csapadékmennyiséget - jelentette a japán meteorológiai intézet. Hétfő éjjelre és keddre további 150 milliméternyi esőt jeleztek előre Kjúsú déli területeire.

Indiában is esik az eső. Nagyon. Mumbaiban legalább 15 ember meghalt, 66 megsérült, amikor a heves monszuneső miatt rájuk omlott egy fal kedden. 

Mumbaiban második napja szakad az eső, helyenként 24 óra alatt 300 milliméternyi esett. A nyomornegyedben, ahol a tragédia történt, a vízelvezető csatornákat a felgyülemlett szemét tömíti el.  

A helyszínen még kutatnak a túlélők után, értesülések szerint még öten lehetnek a leomlott viskók romjai alatt. A város más részein hárman haltak meg az esőzés következtében.