Nem kötelesek megmenteni a német orvosok azokat, akik meg akarnak halni

2019.07.03. 18:07

A német legfelsőbb bíróság lipcsei büntetőjogi tanácsának szerdai döntése alapján nem kötelesek az orvosok akaratuk ellenére megmenteni azokat a pácienseket, akik véget akarnak vetni életüknek. A mostani döntést két másik eset előzte meg: az egyiknél gyakorlatilag egy passzív eutanáziát elősegítő orvos volt a főszereplő, a másiknál pedig egy olyan háziorvos, aki lehetővé tette, hogy egyik betege hozzájusson olyan gyógyszerhez, amellyel véget vethetett az életének – írja az MTI

Az első eset Hamburgban történt, itt az orvos nem akadályozta meg, hogy egy 81 és egy 85 éves betege öngyilkosságot kövessen el. A két nő nem szenvedett semmilyen halálos betegségben, de több olyanban igen, melyek jelentősen rontották az életkörülményeiket. Az orvos jelen volt, amikor a két nő bevette a halálos adag gyógyszert, és az ő kérésükre semmilyen beavatkozást nem hajtott végre, hogy megmentse őket, amikor elveszítették eszméletüket.

A másik ügy Berlinben történt, ahol a szakember egy 44 éves nőt segített halálba. A nő szintén nem volt halálos beteg, de 16 éves kora óta olyan betegségben szenvedett, amely miatt folyamatos fájdalomban élt vissza-visszatérő, további szenvedést okozó tünetekkel. Miután a nő bevette a később a halálát okozó szert, az orvos két és fél nappal később bekövetkező haláláig mellette volt, ez alatt pedig nem nyújtott neki életmentő segítséget. Az orvos a legfelsőbb bíróságon rendkívül összetett lelki megpróbáltatásnak nevezte a történteket, és azt mondta:

erkölcsi kötelességének érezte, hogy segítsen betegének úgy meghalni, ahogy szeretett volna.

Az n-tv német hírcsatorna beszámolója szerint a bírói testület az ügyészség fellebbezését elutasítva a berlini és a hamburgi tartományi bíróság ítéletét hagyta jóvá két orvos ügyében, és megerősítette, hogy az orvosok nem követtek el bűncselekményt. A tartományi bíróságok egyébként eredetileg arra alapozták döntésüket, hogy az orvosnak figyelembe kell vennie a páciens akaratát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport