Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Kelet-Ukrajna: 3,2 millió ember maradhat víz nélkül

2019.07.04. 11:45

Az újra fellángoló harcok miatt veszélybe került 3,2 millió ember – köztük félmillió gyerek – vízellátása és a közegészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférése Kelet-Ukrajnában – figyelmeztet legutóbbi jelentésében az UNICEF. A gyermekjogi szervezet szerint az infrastruktúra helyreállításán dolgozó munkások is folyamatos életveszélyben vannak a térségben.

Június utolsó hetében a fegyveres konfliktusok miatt öt különböző alkalommal is sérült a vízellátást és a közegészségügyet biztosító infrastruktúra az Ukrajna keleti felén található frontvonal mentén, ott ahol a kormány által felügyelt terület és a központi kormánytól függetlenül irányított térségek határa húzódik.

Június 29-én kora reggel aknarepeszek okoztak kárt a Horlivka környéki csővezeték rendszerben, amely hárommillió embert lát el vízzel a frontvonal mindkét oldalán. Aznap este a Vaszilivka melletti szivattyúállomás éjszakai műszakjában dolgozóknak bunkerben kellett menedéket keresniük a heves bombázás miatt.

„Az UNICEF ismételten felszólítja a feleket a civil infrastruktúra elleni támadások azonnali befejezésére, valamint a vízügyi munkások védelmére. Ezek a nők és férfiak az életüket kockáztatják, hogy a gyerekeknek és családoknak hozzáférést biztosítsanak a tiszta ivóvízhez, amelyhez mindannyiunknak joga van” – mondta Laura Bill, az UNICEF ukrajnai képviseletének helyettes megbízottja.

Az év kezdete óta a harcok már 58 alkalommal zavarták meg, vagy állították le teljesen a vízellátást az érintett területen élő 3,2 millió ember számára. Eddig kilenc vízügyi munkás halt meg munkavégzés közben a konfliktus kezdete óta – köztük hárman idén.

„Amikor a vízszolgáltatás akadozik, vagy egyáltalán nem működik, akkor a családok rákényszerülnek, hogy szennyezett vizet használjanak, ami a mostani nyári időjárásban különösen veszélyes. Áprilisban elszaporodtak a gyomor-bél hurut megbetegedések a vízellátás akadozása idején. A harcok folytatódása esetén még több gyerek szenved majd” – tette hozzá az UNICEF munkatársa.

2019 első öt hónapjában az UNICEF és partnerei közel 930 ezer embernek segítettek tiszta ivóvízhez jutni a frontvonal mindkét oldalán. A rászorulók vízszállítmányok és víztisztító anyagok segítségével jutottak ivóvízhez, valamint elvégezték a létfontosságú javításokat az amúgy is törékeny vízellátó rendszerben.

Az UNICEF lehetőségei korlátozottak, hiszen a kelet-ukrajnai gyerekek és családok közegészségügyi ellátását és vízellátását biztosító tevékenységek forrásai mindössze 30%-ban biztosítottak.