Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Közel egy órát beszélt egymással Putyin és Ferenc pápa

2019.07.04. 17:56 Módosítva: 2019.07.04. 20:08

Ötvenöt percig tartott a zárt ajtók mögötti megbeszélés Ferenc pápa és Vlagyimir Putyin között csütörtökön a Vatikánban, ahol az orosz elnököt Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár is fogadta – írja az MTI.

A Vatikán rövid közleménye szerint az orosz elnök megbeszélésein szó volt

  • az aktuális nemzetközi kérdésekről, mindenekelőtt Szíria, Ukrajna és Venezuela helyzetéről,
  • a felek érintették az oroszországi katolikus egyházzal kapcsolatos kérdéseket
  • és a környezetvédelmet is.

A megbeszélés során Vatikán Állam és Oroszország megállapodást írt alá a vatikáni Gyermek Jézus és az oroszországi gyermekkórházak közötti együttműködésről, a találkozó végén pedig a jelenlévő újságírók beszámolói szerint Vlagyimir Putyin köszönetet mondott a pápának a rá szánt időért, és a tartalmas és érdekes beszélgetésért. A pápai könyvtárszobában zajlott megbeszélés ajándékcserével zárult, az orosz elnök többek között Andrej Szergejevics Koncsalovszkij orosz rendező Michelangelóról készült fimjét adta át a pápának.

A moszkvai patriárkátus szóvivője hasznosnak nevezte az orosz elnök és a pápa találkozóját: kijelentette, hogy a Vatikán és Moszkva számos nemzetközi politikai kérdést hasonlóképpen ítél meg, és egyetértenek a család, a házasság, a keresztények védelme tekintetében.

Ez volt egyébként a harmadik találkozó Ferenc pápa és az orosz elnök között: korábban 2013 novemberében és 2015 júniusában találkoztak, szintén a Vatikánban, ennél többször csak a német kancellár, Angela Merkel találkozott többször a pápával a nemzetközi politikai vezetők közül. Vlagyimirt Putyint a szentszéki államtitkár Pietro Parolin bíboros, valamint Paul Richard Gallagher vatikáni külügyminiszter is fogadta.

A Vatikánból az orosz delegáció a Quirinale-elnöki palotába ment tovább, ahol Sergio Mattarella államfő várta Vlagyimir Putyint. Ezután Giuseppe Conte kormányfővel találkozik a kormánypalotában, ahol közös sajtótájékoztatót is tartanak. Este Giuseppe Conte díszvacsorát ad az orosz elnök tiszteletére, amelyen a két miniszterelnök-helyettes Matteo Salvini a kormánypárt Liga, Luigi Di Maio a másik kormányerő Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője, valamint Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter is részt vesznek. Vlagyimir Putyin Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnökkel is találkozik.