Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

140 medve kilövését hagyták jóvá Romániában

2019.07.05. 14:03 Módosítva: 2019.07.05. 14:06

Egy Bukarestben tartott közmeghallgatáson a környezetvédelmi miniszter évi 140 medve kilövésére adott engedélyt - számolt be Hargita megye tanácsa. A cikk szerint ennek triplájára lenne szükség, mert Hargita megyében július első két napjában két medvetámadás is történt. Mindkét áldozat kórházban van.

macika
Fotó: Székelyföld Online

A héten egy hatgyerekes családanyára és egy 15 éves fiúra támadt a medve. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint  szabályozásra, megelőzésre és beavatkozásra egyaránt szükség van, illetve Hargita megye esetében sajátos szabályozást kell kidolgoznia a minisztériumnak, hiszen Romániában sehol nincs annyi áldozat, mint ott.

Hargita Megye Tanácsa kiemelt figyelmet fordít a probléma megoldására, ennek érdekében hozta létre a Tájgazdálkodási Munkacsoportot is - írja a Székelyföld. A megyei tanács közreműködésével jött létre és működik a Hargita Megyei Nagyragadozó Platform az Európai Bizottság Környezetvédelmi Igazgatósága saját projektje részeként, ebben szakemberek és helyi érintettek – erdőtulajdonosok, vadászok, gazdálkodók, állattartók – közösen próbálnak megoldást találni arra, hogy a medve és az ember együttélése konfliktusmentes legyen.