Kijevet aggasztja, hogy magyar hivatalos személyek járnak az országba

2019.07.15. 21:50 Módosítva: 2019.07.15. 22:51

Ukrajna fenntartja a jogot magának arra, hogy lépéseket tegyen annak megakadályozására, hogy Magyarország beavatkozzon Ukrajna belügyeibe, írja az MTI a kijevi külügyminisztérium közleménye alapján. A közlemény azután jelent meg, hogy Jehor Bozsok külügyminiszter-helyettes találkozott Íjgyártó István kijevi magyar nagykövettel.A nyilatkozat szerint az ukrán félben aggodalmat keltett Orbán Viktor miniszterelnöknek és Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének, az ukrán parlament képviselőjének nemrégiben tartott budapesti találkozója.

Kijev aggodalmát fejezte ki több magyar hivatalos személy Kárpátalján a közelmúltban tett látogatása, valamint nyilvános kijelentéseik miatt, amelyek a tárca szerint Brenzovics és más, július 21-i előrehozott ukrán parlamenti választáson induló jelöltek melletti agitációt jelentettek.

A közlemény szerint az ukrán külügyminisztérium meglepetéssel értesült arról, hogy az ukrán fél ajánlása ellenére Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn, diplomata útlevéllel nem hivatalos látogatást tett Kárpátalja megyében.

„A magyar fél ilyen lépéseit a diplomáciai szabályok és a jószomszédi kapcsolatok szellemisége megsértésének tekintjük. Az ukrán fél fenntartja a jogot, hogy intézkedéseket tegyen annak megakadályozására, hogy Magyarország beavatkozzon Ukrajna belügyeibe. Figyelembe véve az említett lépéseknek az ukrán társadalomban kiváltott nagy visszhangját, nyomatékosan ajánljuk a magyar vezetésnek, hogy a választási folyamat lezárulásáig tartózkodjanak a kárpátaljai látogatásoktól és minden olyan lépéstől, amely agitációnak tekinthető” – szögezte le a minisztérium.  • Tippek
  • Bankszámla