Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Egyre erősebbek a nemzetközi bűnbandák Délkelet-Ázsiában

2019.07.18. 11:21

A nemzetközi bűnszervezetek egyre nagyobb befolyásra tesznek szert Délkelet-Ázsiában, és az egyre nagyobb korrupciót, az erőtlen bűnüldözést és a laza határellenőrzést kihasználva jutnak bevételekhez – közölte az MTI az ENSZ csütörtöki jelentése alapján.

Az ilyen csoportok dollármilliárdokhoz jutnak az egyre növekvő

  • kábítószer-kereskedelemből,
  • hamisított termékekből és gyógyszerekből,
  • ember- és állatkereskedelemből,
  • faanyagok eladásából.

Délkelet-Ázsia sok területén a határokon rendszeresen fizetett kenőpénzek - a fizetési szabályozások miatt - beépültek a hivatalos bürokrácia rendszerébe - állapította meg az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC).

Kaszinóban tisztul a pénz

Számos hongkongi, makaói, tajvani és thaiföldi székhelyű bűnkartell befolyása meghaladja a bűnüldöző hatóságokét.

A gyorsan növekvő és lazán szabályozott kaszinók hasonlóképpen könnyű megoldást teremtenek a bűnszövetkezeteknek a törvénytelenül szerzett bevételek tisztára mosására. A jövedelmeket Szingapúrban, Hongkongban a hivatalos bankrendszeren keresztül "kifehérítik" – áll a dokumentumban.

A szervezett bűnözés egyre jobban növekvő mértékére a jelentésben bizonyítékként említették a metamfetamin kábítószer termelésének robbanásszerű növekedését Mianmarban, illetve teafilterekben történő terjesztését szerte Ázsia csendes-óceáni térségében. A szer kereskedelme 30,3 és 61,4 milliárd amerikai dollár közé tehető. A legnagyobb piacnak Ausztráliát, Japánt, Új-Zélandot és Dél-Koreát tekintik, ahol forgalma eléri a 20 milliárd amerikai dollárt.

Kelet-Ázsiában és Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon a 12 millió kábítószer-használó tavaly mintegy 320 tonna metamfetamint fogyasztott el, amelynek nagy részét ipari méretű laboratóriumokban állították elő Mianmar északi területén

– mondta Jeremy Douglas, az UNODC Délkelet-Ázsiában és Ázsia csendes-óceáni térségében illetékes képviselője.