Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Leszavazták a Trumpot elmozdító indítványt

2019.07.18. 05:32

Az amerikai képviselőház elsöprő többséggel leszavazta a Donald Trump felmentésére irányuló alkotmányos eljárás (impeachment) megindítását javasló beadványt – írta az MTI.

A javaslatot kedden este Al Green texasi demokrata párti képviselő terjesztette elő, de a törvényhozók szerda este 332:95 arányban elutasították. A demokrata párti házelnök, Nancy Pelosi és a demokrata párti vezető politikusok is a republikánusokkal együtt voksoltak a beadvány ellen.

Nancy Pelosi még júniusban – néhány demokrata párti képviselő nyomására – kifejtette egy rendezvényen, hogy nem látja időszerűnek az elnök elleni eljárás megindítását. Szerdán pedig – még a voksolás előtt – újságíróknak azt hangoztatta: „hat bizottságunk dolgozik azon, hogy feltárja a hatalommal történő visszaélés és az igazságszolgáltatás akadályozása tényeit”. Arra a kérdésre, amely Green képviselő kezdeményezését firtatta, a házelnök azt válaszolta: „ez komoly dolog, nem mintha Green ne lenne komoly ember, de ezt inkább megvitatjuk majd a képviselőházi üléseken”.

A Demokrata Párt nagyon megosztott volt az ügyben. Csaknem száz képviselőjük - köztük az igazságügyi bizottság vezetője, Jerrold Nadler - egyetértett az impeachment eljárásának megindításával.

A szavazás után Al Green azt nyilatkozta: elégedett az eredménnyel, mert „ez nem vágta, hanem maraton".

Szerdán Donald Trump egy sor Twitter-bejegyzésben foglalkozott az üggyel. „Talán a legnevetségesebb és időt rabló dolog, amivel valaha is foglalkoztam”. Majd lezártnak minősítette a felmentési kísérletet.

Az elnök szerda este az észak-karolinai Greenville városában nagygyűlést tartott, és kitért a beadványra, valamint az általa a napokban többször bírált négy demokrata párti képviselőnőre is. Hívei zajos ovációval fogadták, és heves tapsban törtek ki mindahányszor megemlítette a négy képviselőnő – köztük is a leggyakrabban Ilhan Omar és Alexandria Ocasio-Cortez – nevét.

A nagygyűlés elején Mike Pence alelnök beszélt, aki szintén bírálta a Demokrata Pártot, amelyet szerinte „az országot nevetségessé tevő liberálisok” irányítanak.

Nem vehet fegyvereket Szaúd-Arábia

Az impeachment elutasításán túl arról is döntött szerdán este a képviselőház, hogy határozatban utasítja el a Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek szánt fegyvereladásokat – írta az MTI.

Az elnök azonban várhatóan megvétózza a határozatot. Májusban már vita volt erről közte és a kongresszus között, ekkor Trump közölte, hogy a törvényhozás megkerülésével is keresztül viszi az üzletet.

Júniusban a republikánus többségű szenátus 22 határozatban fejezte ki rosszallását a tervezett fegyvereladásokkal szemben, szerdán pedig a képviselőház a 22 elutasító határozatból hármat szavazott meg. Mindkét esetben voltak republikánus képviselők, akik a demokratákkal együtt voksoltak.

A határozatok konkrétan a Raytheon által gyártott precíziós irányítású fegyverek és tartozékaik eladási tilalmára vonatkoznak. Egyes törvényhozók ugyanis azt gyanítják, hogy e fegyvereket bevetették a jemeni háborúban a civil lakosság ellen.

A szavazás vitájában a politikusok a tavaly ősszel Szaúd-Arábia isztambuli diplomáciai képviseletén meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyét is felhozták. Demokrata és republikánus képviselők egy csoportja szerdán levelet intézett Christopher Wrayhez, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójához, akit a Hasogdzsi-gyilkosság kivizsgálására kért fel.

Michael McCaul texasi republikánus politikus, a képviselőház külügyi bizottságának tagja ugyanakkor a szerdai voksolást veszélyesnek" nevezte. Szerint  a fegyvereladás „az egyik módja annak, hogy gyilkos agressziója visszafogására késztessük Iránt, s hogy megerősítsük partnereinket a térségben”. A képviselő hozzátette: ez a szerinte felelőtlen" szerdai döntés megköti Washington kezét partnerei támogatásában.