Elemér
0 °C
10 °C

50 gömbölyűfejű delfin együtt ment a halálba

2019.07.19. 15:24 Módosítva: 2019.07.19. 15:25
Nyugat-Izland partjainál történt a tragikus eset. A helikopterrel érkező amerikai turisták filmezték le őket. Nem katasztrófa-turizmus volt a céljuk, hanem a prevenció.

Szörnyű látvány tárult néhány amerikai helikopteres turista elé a nyugat-izlandi  Löngufjörur strandján. Ez a szó olyan mintha jelentene valamit, például hosszú fjordot, vagy ilyesmit, de az izlandi - magyar fordítók szerint értelmetlen kifejezés.

Mindenesetre a parton 50 élettelen Globicephala (gömbölyűfejű delfin) hevert, és az egyik utazó, Greta Carlson haladéktalanul okostelefont ragadott és felvette a szörnyű látványt. Mint később nyilatkozta, nem a vérben szeretett volna tocsogni, hanem arra gondolt, hogy amennyiben a képsorok segítenek a jövőbeli hasonló esetek megelőzését, akkor érdemes lefilmezni a szerencsétlenül járt emlősök tetemeit.

A reykjavíki helikopterekkel utazó turisták azonnal értesítették Stykkishólmur rendőrségét is. A helyszínre siető Edda Elísabet Magnúsdóttir tengerbiológus elmondta, hogy számos oka lehet a delfinek veszélyes területre való belépésének. A méretes állatok imádják a közösséget, a kötődést, mindig elkerülik, hogy a hatalmas kiterjedésű tengerben elváljanak és talán örökre elveszítsék barátaikat és a családjukat.

Ha tudnak, együtt élnek túl, de ha kell, közösen választják a hullámsírt.