Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Keresztre feszített áldozatával pózolt a Hollandiában elítélt ISIS-terrorista

2019.07.23. 15:18 Módosítva: 2019.07.23. 15:19

Háborús bűnök elkövetetése, és terrorszervezetben való részvétel miatt 7 és fél év börtönbüntetésre ítélte az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik holland származású katonáját a holland bíróság. A terrorszervezet egy másik, szintén holland tagja 4 és fél év börtönbüntetést kapott, közölte az MTI. 

A hollandiai születésű, 24 éves Oussama Achraf Akhlafa 2014-től két éven át harcolt az Iszlám Állam katonájaként. Előbb az iraki Moszulban, majd a terrorszervezet egyik bástyájának számító szíriai Rakka városában szolgált. A férfi olyan képeket is megosztott magáról a közösségi médiában, amelyeken egy keresztre feszítéssel kivégzett áldozata előtt áll és mosolyog. A háborús áldozatok jogait védő genfi egyezményben rögzítettek szerint az elítélt megsértette az elhunyt méltóságát. 

Egy másik gyanúsítottat, a szintén hollandiai születésű, 24 éves Reda Nidalhát egy párhuzamosan folytatott eljárásban 4 és fél év börtönbüntetésre ítélték a terrorszervezetben vállalt szerepéért. 

Az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezetének (Europol) adatai szerint mintegy 5 ezer európai - köztük csaknem 300 holland - indult útnak, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam Szíriában vagy Irakban harcoló alakulataihoz. A terrorszervezet európai születésű tagjai közül nagyjából 1500-an tértek vissza hazájukba.