Klotild
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Orosz és dél-koreai halászokat vett őrizetbe Észak-Korea

2019.07.24. 10:01

15 orosz és 2 dél-koreai halászt tartanak őrizetben az észak-koreai hatóságok, akik a vádak szerint megsértették az ország területi vizeire való belépés szabályait- írta ki a phenjani orosz nagykövetség a Facebook-oldalára.  

A halászokat július 17-én vették őrizetbe észak-koreai határőrök, és jelenleg Vonszan város egyik szállodájában tartják őket. A Hsziangeilin-8 nevű hajót, amely a nagykövetség szerint egy oroszországi halászati cég tulajdonában van,  szintén Vonszan városban tartják lefoglalva.

Az észak-koreai külügyminisztérium csak annyit közölt az orosz nagykövetséggel, hogy a halászok egyelőre őrizetben maradnak. A nagykövetség konzuli szolgálatának tisztségviselői hétfőn meglátogathatták a halászokat, beszámolójuk szerint egészségesek. A nagykövetség folyamatos kapcsolatban áll a phenjani kormánnyal, és minden tőle telhetőt megtesz a helyzet megoldása érdekében - közölte a külképviselet.

Az ügyben Dél-Korea is érintett két halásza miatt, de a szöuli külügyminisztérium szóvivője egyelőre nem akart nyilatkozni.

Oroszország viszonylag jó kapcsolatot ápol Észak-Koreával, és rendszeres kereskedelmi partnere. Dél-Korea is próbál jó kapcsolatokat kiépíteni északi szomszédjával, de dél-koreai állampolgárok egyelőre még csak Szöul engedélyével utazhatnak Észak-Koreába- írja az MTI.

Július elején egy ausztál diákot vádoltak meg azzal Észak-Korában, hogy kémkedett, miután cikkei jelentek meg a sajtóban többek között az ország gasztronómiájáról. A férfi azóta hazatérhetett. Később azonban egy dél-koreai vezető fia döntött úgy, hogy Észak-Koreába disszidál annak ellenére, hogy onnan leginkább menekülni szoktak az emberek.