Párizs és Hollandia történetének legmelegebb napjait jegyezték fel csütörtökön

2019.07.26. 09:29

Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Hollandia városaiban is sorra dőltek meg a melegrekordok csütörtökön. Ez volt júliusban a második ilyen extrém magas hőmérséklettel járó hőhullám. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy egyre több ilyen nappal kell számolni a jövőben- írja a Reuters

  • Németországban az észak-nyugati Lingenben mérték a legmelegebbet, két napon keresztül is 41,5 fokot.
  • Angliában 38,1 fokkal a csütörtöki lett a július legmelegebb napja, ezzel egy 2015-ös 36,7 fokos rekordot dőlt meg, és ez lett a második legforróbb nap Nagy-Britannia történetében. Igaz nem sokkal maradt el a 2003 augusztusában mért 38,5 foktól.
  • Párizsban 42,6 fokot mértek csütörtök délután, ezzel ott is megdőlt a csúcs, amit 1947 júliusában jegyeztek fel, akkor 40,4 fokot mértek. 
  • Hollandia történetében először ment 40 fok felé a hőmérséklet, a 40,4 fokkal megdőlt a szerdai 39,3 fokos rekordhőmérséklet. A szerdai rekord előtt 75 éven keresztül nem volt az országban sehol melegebb, mint 38,6 fok. 

A meteorológusok szerint péntekig marad a kánikula, ezért mindenkit arra kértek, hogy fokozottan figyeljenek oda az idősekre és a gyerekekre. 

A szokatlan meleg miatt a francia és német atomreaktorok teljesítményét is viszza kellett venni, Angliában a vasútközlekedésben okozott fennakadásokat a kánikula, és a boltokban nagyon gyorsan hiánycikk lett a ventillátor. 

A kutatók szerint az elmúlt évtizedekben sokkal gyakrabban fordulnak elő extrém meleg napok, ez pedig pontosan egybecseng azzal, amit klímakutatók is mondanak, akik szerint ez a tendencia tovább növekszik majd a következő időszakban is.