Stefánia
0 °C
3 °C

Egy főre csökkenhet Boris Johnson parlamenti többsége

2019.08.01. 18:46

Alig egy hete választották meg Boris Johnsont, de az egyébként sem könnyű helyzetben átvett kormányzás péntek reggelre még nehezebbé válhat. Egyetlen fősre csökkenhet ugyanis a már így is kisebbségben kormányzó miniszterelnök többsége - írja az MTI. Johnson és a Konzervatív Párt az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) külső támogatásával van többségben a parlamentben.

Kapcsolódó

Boris Johnson miatt azonnal borult a brit kormány

Az eddigi kabinet gyakorlatilag összes magas rangú tagját menesztette.

Csütörtökön viszont a Wales déli részén, Brecon és Radnorshire körzetben időközis választást tartottak. Chris Davies tory politikust azzal vádolják, hogy hamis költségtérítési elszámolást nyújtott be, visszahívását célzó petíciót 18 ezren írták alá a körzetben.

A Konzervatív Párt általános megdöbbenésre azonban újra a bukott politikust indította, mert úgy véli, hogy akaratlanul hibázott, és nem szándékosan követett el visszaélést. Az időközi választás legnagyobb esélyesei az országos közvélemény-kutatások szerint jelentősen megerősödő Liberális Demokraták, jelöltjük ráadásul Jane Dodds, a párt walesi vezetője.

Várakozások szerint a brit európai uniós tagság megszűnéséért kampányoló Brexit Párt több ezer szavazót hódíthat el a Konzervatív Párttól, tovább növelve annak esélyeit, hogy a toryk elveszítik a körzetet.

Kapcsolódó

Boris Johnson lett az új brit miniszterelnök

Bejelentették a toryk vezetőválasztásának eredményét. Johnson kétszer annyi szavazatot kapott, mint ellenfele. A volt külügyminiszter és egykori londoni polgármester szerdán veszi át a kormányzást Theresa Maytől.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint 70 ezres körzetben születő eredmény azonban komoly következményekkel járhat Boris Johnson Brexittel kapcsolatos terveire a 650 fős alsóházban, amelyben a legnagyobb észak-írországi katolikus erő, a Sinn Féin hét képviselője, valamint a házelnök és három helyettese nem szavaz. A Konzervatív Pártnak és a Demokratikus Unionista Pártnak, az északí-írországi brit fennhatóságot pártoló protestáns többség legnagyobb politikai erejének együtt 320 - előbbinek 310, utóbbinak 10 - képviselője és csak kétfős többsége van. Amennyiben elveszítik a breconi körzetet, ez egyetlen fősre olvad, igaz a tisztségéből szexuális zaklatási vádak miatt felfüggesztett Charlie Elphicke független képviselő minden bizonnyal velük szavazna.

Az egyfős többség szakértők szerint még inkább megnehezítheti Boris Johnson helyzetét - alig 90 nappal a brit európai uniós tagság október 31-én esedékes megszűnése előtt -, elég ugyanis, ha csak egyetlen képviselő ellene fordul a kormányoldal soraiból a sorsdöntő kérdésekben, köztük esetleg egy bizalmi szavazáson.