Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

71 kilométeren, 22 milliárdból újul meg az M1-es 2020 végéig

2019.08.02. 15:28 Módosítva: 2019.08.02. 15:28

Idén minden eddiginél nagyobb volumenben folytatódik az M1-es autópálya felújítása, a Budapest és Hegyeshalom felé vezető oldalakon összesen 71 kilométer újul meg Tatabánya és Budapest között mindkét irányt érintve - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A munkálatok sávelhúzásos terelés mellett valósulnak meg, a tervek szerint jövő év végéig tartanak. A bruttó több mint 22 milliárd forintos beruházás első ütemében augusztus 6-án kezdődik el a terelés kiépítése.

2018-ban megújult az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán az M0-s autóút csomópontjától kezdődően egy 2,5 kilométeres szakasz, illetve szintén azon a pályaoldalon a 28-as és 40-es kilométerszelvények közötti 12 kilométeres rész.

Idén szintén a Hegyeshalom felé vezető oldalon, Tatabánya térségében újulhatott meg az 54-es és 61-es kilométerszelvények közötti szakasz.

Júliusban a korábban bejelentett előkészítő munkákat végezték el, 3000 tonna aszfalt felhasználásával, így az előzetes terveknek megfelelően augusztusban elkezdődik az M0-s autópálya és Tatabánya-Újváros közötti eddig kimaradt szakaszok felújítása is, ami mindkét pályaoldalt érintve összesen 71 kilométernyi szakaszt érint majd.

A felújítási munkák mindkét oldalon 2019 augusztusától előreláthatóan 2020 novemberéig tartanak majd, több mint 280 ezer tonna aszfaltot építenek be. 

Elsőként az autópálya Budapest felé vezető oldalán a 19-es és 31-es kilométerszelvények között, vagyis Biatorbágy és Herceghalom között kezdődik el az ideiglenes forgalomkorlátozás kiépítése augusztus 6-7. között, majd augusztus 13-15. között folytatódik Bicske és Tatabánya között.

A munkálatok idejére 2+1+1-es terelést építenek ki, a munkálatokkal érintett oldalon egy forgalmi sáv lesz járható, és egy forgalmi sáv az autópálya ellentétes oldalára kerül átterelésre. A munkálatok által nem érintett oldalon a teherforgalmat a leállósávra terelik, mellette pedig a haladó sávot a személyautók vehetik igénybe.

A felújítási munkák érintik a zsámbéki pihenőhelyet, illetve a zsámbéki és a sasfészektói csomópontot

Az autópálya jelentős forgalma miatt nagyobb torlódások alakulhatnak ki a felújítási munkák idején, annak ellenére, hogy továbbra is 2x2 sávos áteresztő kapacitása lesz a pályának, ezért amunkálatok ideje alatt a közlekedők türelmét kérik.

Az autósoknak ajánlott még indulás előtt tájékozódniuk a korlátozáshoz, munkavégzéshez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu-n, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk, hogy az optimális útvonalukat megtervezhessék.