Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Lemondott az USA moszkvai nagykövete

2019.08.06. 20:10

Benyújtotta lemondását Jon Huntsman, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete. számolt be a hírről az MTI. A diplomata Donald Trump amerikai elnökhöz címzett lemondó levelét a The Hill című lap hozta nyilvánosságra kedden. Levelében Huntsman teljes körű segítséget ígért leendő utódjának, hogy az átmeneti időszak zökkenőmentes legyen és - ahogyan fogalmazott - "külpolitikai céljainkra összpontosíthassunk".

Az 59 éves Jon Huntsman lemondása október 3-tól lép érvénybe. Várható távozásáról a napokban már jelentek meg értesülések az amerikai sajtóban. A hét végén például a CNN hírtelevízió közölte, hogy információi szerint Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt csütörtökön - amikor Trump amerikai segítséget ajánlott Moszkvának a szibériai erdőtüzek oltásához - telefonon egyeztetett egy új moszkvai nagykövet szükségességéről is.

A CNN akkor azt közölte: Trump és Putyin ugyan megvitatta, hogy nemsokára új nagykövetet kell küldeni Oroszországba, de konkrét személyi javaslatokról nem esett szó. Donald Trump a telefonbeszélgetés után újságíróknak azt mondta: "rövid, de jó" beszélgetést folytatott az orosz elnökkel, ugyanakkor nem tett említést új amerikai nagykövet kinevezéséről.

Jon Huntsman tekintélyes republikánus politikus. 2004 és 2008 között Utah állam kormányzója volt majd többszörös nagykövet, a 2012-es elnökválasztáson pedig pártja egyik elnökjelölt-aspiránsa. Moszkvában 2017 óta teljesített diplomáciai szolgálatot. Sajtójelentések szerint az elmúlt hetekben ő és a felesége egy sor olyan rendezvényt szervezett, illetve eseményen vett részt. ami sokak szerint arra utalt. hogy végleg elhagyni készülnek Moszkvát.

A távozó diplomata munkájával kapcsolatban soha nem fogalmazódtak meg kifogások. Elemzők azt valószínűsítik, hogy távozása hátterében egészségi állapota lehet. Jon Huntsman tavaly novemberben hozta nyilvánosságra, hogy előrehaladott bőrrákot diagnosztizáltak nála.