Különleges alakulatok próbálták elfogni a volt kirgiz elnököt

2019.08.07. 17:34 Módosítva: 2019.08.07. 20:57

Az exelnök stábja eredetileg azt jelentette be, hogy őrizetbe vették a korrupcióval vádolt Almazbek Atambajev volt kirgiz államfőt, de újabb értesülések szerint mégsem biztos, hogy a házához kivezényelt különleges alakulatoknak sikerült elfogniuk.

Kirgizisztánban szerdán indítottak rendőrségi akciót az elnök őrizetbe vételére, írja az MTI. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szemtanúkra hivatkozva úgy értesült, hogy Atambajev Bes-Kungej településén lévő házát kirgiz különleges alakulatok (Specnaz) vették körbe. A ház felett helikopterek köröztek.

A különleges alakulatok gumilövedékeket, illetve hanggránátokat lőttek ki a volt államfő híveire, akik megpróbáltak áttörni a hatósági kordonon. Az exelnök hívei kövekkel dobálták a biztonsági erők tagjait, és botokkal próbáltak maguknak utat törni.

A volt elnök stábja szerint Atambajev támogatói visszaverték a biztonsági erők rohamát, a Szpecnaz több tagját elfogták és lefegyverezték. A helyszínen fegyverropogást lehetett hallani, a hatóságok lekapcsolták az áramszolgáltatást, és helyenként tűz ütött ki a rezidencia területén. Atambajev hívei barikádokat emeltek és gumiabroncsokat égettek, hogy távol tartsák a biztonsági erőket.

A kirgiz nemzetbiztonsági bizottság ugyanakkor tagadta, hogy a Szpecnaz tagjai megadták volna magukat Atambajev híveinek, és hangsúlyozta: folytatják a műveletet.

Legfrissebb értesülések szerint legkevesebb tízen megsebesültek, köztük egy helyi újságíró. Az egészségügyi minisztérium szerint az egyik katonát meglőtték. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a mentők is.

Atambajevet korábban háromszor is beidézték, hogy tegyen tanúvallomást egy bűnöző, Aziz Batukajev törvényellenes szabadlábra helyezése ügyében. A volt államfő szándékosan figyelmen kívül hagyta az értesítéseket, és csak írásban volt hajlandó válaszolni a bíróságnak. A kirgiz törvények értelmében, ha valaki háromszor nem tesz eleget annak, hogy személyesen megjelenjen a törvényszéken és tanúvallomást tegyen, a rendőrség kényszerrel állíthatja elő.

A kirgiz parlament június végén megfosztotta mentelmi jogától Atambajevet, aki 2011 és 2017 között volt elnök. Egyebek között azzal vádolják, hogy törvénytelenül tett szert földtulajdonra, illetve hatalmával visszaélve bűnbandák vezetőinek nyújtott védelmet.  • Tippek
  • Csok