Géza
6 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Tüntetők fogadták Trumpot a daytoni tömegmészárlás helyszínén

2019.08.07. 22:05

Tüntetők is fogadták Donald Trump amerikai elnököt szerdán az ohiói Daytonban, a hét végén elkövetett tömegmészárlások egyik színhelyén - írja az MTI.

A tüntetők táblákkal felszerelkezve várták Donald Trumpot Daytonban, amin fegyverellenes szlogenek voltak felírva. A mintegy 200 tiltakozó mellett megjelentek a Trumpot támogató tüntetők is, akik Trump kampányszlogenjeit hirdető táblákkal jelentek meg. 

Az elnök és a first lady látogatást tett abban a kórházban, ahol a vasárnapra virradóra elkövetett tömegmészárlás legtöbb sebesült áldozatát ápolják. Daytonba indulása előtt Trump a Fehér Ház kertjében újságíróknak azt mondta, hogy retorikájának semmi köze sincs a tömegmészárlásokhoz, s akik azzal vádolják őt, hogy fajgyűlöletet szít, bírálatukkal csak politikai hasznot akarnak húzni.

Az elnök közölte azt is: az elmúlt napokban tucatnyi megbeszélést folytatott törvényhozókkal, és szerinte a kongresszusban jól haladnak a dolgok egy új fegyverellenőrzési törvényjavaslat benyújtásához. Részletekről azonban nem beszélt, csupán arra szorítkozott, hogy a törvényhozók a fegyvervásárlás előtti ellenőrzések szigorítását tartják fontosnak.

"Én sem akarom, hogy fegyverek kerülhessenek mentálisan instabil vagy gyűlölettől fűtött vagy betegségekkel küszködő emberek kezébe" - fogalmazott, de amikor arról faggatták, hogy híve lenne-e a támadófegyverek betiltásának, hárította a választ azzal, hogy politikailag erre nincs igény. 

Trump és felesége az ohió Daytonból szerdán délután a texasi El Pasóba utazott, ahol múlt szombaton egy ámokfutó 22 embert gyilkolt meg és többtucatnyit megsebesített.