Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

Halálra késeltek egy 19 éves katona-diákot Izraelben

2019.08.08. 13:56

Halálra késetek egy tizenkilenc éves diákot, Dvir Szoreket, aki egy vallásos katonai iskolában tanult Ciszjordániában, írja az MTI a helyi média híreire hivatkozva.

Dvir Szorek szerda este tűnt el, ezután nagy erőkkel keresték. A holttestét csütörtök hajnalban találták meg a ciszjordániai Migdál Oz kibuc közelében. Most a gyilkosát keresik nagy erőkkel.

 A katonai rádió híradása szerint megölése előtt valószínűleg megpróbálták elrabolni a fegyvertelen, civil ruhában lévő fiatalt. A nyomozók szerint Szoreket nem ott ölték meg, ahol megtalálták a holttestet, a pedig merénylők feltehetőleg autóval érkeztek, és elmenekültek a környék egyik palesztin falujába.

Az izraeli katonák behatoltak a közeli Beit Fadzsar nevű faluba, és összegyűjtötték az ott található biztonsági kamerák felvételeit. A közösségi médiában felszólították a környéken élő palesztinokat, hogy semmisítsék meg a biztonsági kameráik éjjeli felvételeit, így nem tudni, hogy sikerrel jártak-e az izraeli katonák.

A megölt diák egy katonai jesivában, azaz vallási iskolában tanult, ahol a fiatalok érettségi után vallásos tanulmányokkal ötvözik a katonai szolgálatukat. Iskolája, a Mahanájim nevű jesiva pluralista nézeteiről ismert.

Szorek azért utazott Jeruzsálembe, hogy búcsúajándékot vegyen tanárainak a tanév végén, de nem vallásos könyveket vett. Holttestét úgy találták meg, hogy magához ölelte a baloldali békepárti író, Dávid Grossman utolsó regényét.

Dvir Szorek édesapja, Joáv Szorek ismert újságíró és szerkesztő. Nagyapját, Benjámin Harling rabbit szintén meggyilkolták 2000 októberében Náblusz közelében, amikor palesztin terroristák tüzet nyitottak egy kiránduló csoportra.

Egyelőre egyik palesztin szervezet sem vállalta magára az éjszaka történt gyilkosságot, de az Iszlám Dzsihád nevű radikális iszlamista terrorszervezet üdvözölte azt. Az a települési övezet, ahol Dvir Szorek holttestét megtalálták a béketervek szerint izraeli fennhatóság alatt maradna az izraeli-palesztin válság esetleges rendezése után is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport