Gyöngyi
4 °C
13 °C

Salvini felmondta az olasz kormánykoalíciót

GettyImages-1159973265
2019.08.08. 21:11 Módosítva: 2019.08.08. 21:46

Az olasz kormányfő helyettese, Matteo Salvini belügyminiszter csütörtök este bejelentette, hogy  "megszűnt a többség", ezért új választásra van szükség. Ezzel lényegében a koalíció felmondására utalt. Salvini azt is közölte Giuseppe Conte kormányfővel, hogy kezelniük kell a parlamentben kialakult válsághelyzetet, nem lehetséges már rendezni a kormánypártok közötti nézeteltéréseket.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy csütörtök reggel Giuseppe Conte miniszterelnök egy órán át tárgyalt Sergio Mattarella köztársasági elnökkel. A párton kívüli jogászprofesszor Conte kormánya tavaly júniusban alakult a populista elitellenes Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a szélsőjobboldali Liga koalíciójaként, három hónappal a választás után. Az elhúzódó huzavona és a politikai válság elkerüléseként a két miniszterelnök-helyettesi posztot a Liga elnökeként Salvini, valamint az M5S vezetőjeként Luigi di Maio, aki gazdaságfejlesztési, jóléti és munkaügyi tárcát kapta.

A két kormánypárt konfliktusai az elmúlt bő egy évben folyamatosak voltak. A májusi európai parlamenti választásokon a legnagyobb olasz párttá előlépett Liga (amelynek támogatottsága meghaladja a 36 százalékot) mintegy átvette a kormány irányítását az M5S-től, amelynek korábbi támogatottsága nagyjából a felére, 17 százalékra csökkent.

Ma délután még tettek egy utolsó, nem túl reményteljes próbálkozást, amikor a kormány három vezetője leült tárgyalni, ennek végén tette Salvini a fent idézett kijelentését. Salvini a számára kedvező közvélemény-kutatások ismeretében feltehetően abban bízik, hogy egy új választás után politikailag megerősödve immár maga alakíthat kormányt. A parlament a jövő héten ülhet össze.

Miközben a kormány népszerű szigorító intézkedéseket hozott az antimigrációs politikában, a többi területen, így elsősorban a gazdaságélénkítés terén nem sikerült előrelépnie. A marakodó koalíciós partnerek legújabb konfliktusát az idézte elő, hogy az M5S az olasz felsőházban szerdán benyújtott egy indítványt, amely a környezetvédelemre és a húszmilliárd eurósra becsült költségek miatt leállította volna a Torino-Lyon közötti nagy sebességű, részben az Alpok hegyeibe fúrandó vasútvonal építését, amelyet a Liga támogatott. A parlament ugyanakkor alig négy napja szavazta meg az új bevándorlási szigorító csomagot, kvázi szuperhatalmat adva Salvininek. 

Úgy tűnik, az olasz politika fenegyereke elérkezettnek látja az időt a siker készpénzre váltására és a koalíció felmondására. A Liga közleménye szerint ugyanis Olaszországnak most "bizonyosságra, bátor és közös választásokra van szüksége, és nem "nemekre" a halasztások, blokádok és a napi veszekedések közepette.

Di Maio közleményben reagált: azt írta, hogy az M5S nem fél az új választásoktól. "Készen állunk, a legkevésbé sem érdekel minket a kormányzati pozíciók betöltése, soha nem is érdekelt". Azzal vádolta a közvélemény-kutatásokat jelenleg magasan vezető Salvinit, hogy "becsapta az országot", ami miatt – mint mondta – az olaszok előbb vagy utóbb "ellene fordulnak".

(La Repubblicala Stampa, MTI)