Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

A Roszatom fegyverfejlesztéssel emlékezik a meghalt nukleáris szakemberekre

2019.08.12. 20:43
Az új fegyvertípusok kifejlesztését végig kell vinni, mert az lesz a legjobb megemlékezés a múlt héten életüket vesztő nukleáris szakemberekről - közölte a Roszatom vezérigazgatója hétfőn, azt követően, hogy eltemették az orosz állami atomenergetikai konszern öt munkatársát, aki egy fegyverkísérlet során vesztette életét.

Alekszej Lihacsov szerint a szakértők mindvégig hűen teljesítették kötelességüket, és igazi hősökként távoztak. A legjobb megemlékezés róluk azt lesz, ha folytatjuk a munkát az új fegyvertípusokon, amit mindenképp végig kell vinni - hangoztatta a Roszatom vezetője a vállalat által kibocsátott közlemény szerint.

A szakemberek az augusztus 8-ai tragédia idején egy új, különleges találmányon dolgoztak - mondta Lihacsov, de nem pontosította, hogy mi volt az. A Szarovban működő Oroszországi Szövetségi Nukleáris Központ - Kísérleti Fizikai Összoroszországi Tudományos Kutatóintézet (RFJaC-VNIIEF) vezetőinek nyilatkozataiből az derült ki, hogy az öt tudós egy kisméretű, radioaktív hasadóanyagokat használó energiaforrás tesztelésekor halt meg. A szerencsétlenül járt szakértők ennek a központnak az állományában dolgoztak.

Valentyin Kosztyikov,  a RFJaC-VNIIEF igazgatója azt mondta, hogy az incidens egy új fegyver tesztelésekor történt. A baleset tragikus események láncolatának eredményeként, és előre nem látható forgatókönyv szerint következett be - tette hozzá. Mint mondta, a szakemberek a történtek előzetes elemzése szerint azért küzdöttek, hogy irányítsák az eseményeket, de ez sajnos nem sikerült nekik. Közölte, hogy Arhangelszk megyében állami bizottság vizsgálja a katasztrófa körülményeit. 

Vjacseszlav Szolovjov, a központ tudományos vezetője kijelentette, hogy a szarovi nukleáris központ tudományos programja keretében végzi a fejlesztéseket a védelmi tárca számára. Az egyik irány a kisméterű energiaforrások kifejlesztése radioaktív hasadóanyagok felhasználásával - mondta Szolovjov. Hozzáfűzte, hogy ilyen kutatások nemcsak Oroszországban folynak, és amerikai tudósok tavaly kipróbáltak "egy néhány kilowattos, kisméretű nukleáris reaktort".  

A Fontanka szentpétervári hírportált a Roszatom később arról tájékoztatta, hogy a Fehér-tengeren egy nukleáris elemmel, nem pedig egy reaktorral folyt kísérlet. Az orosz sajtóban megjelent értesülések szerint a baleset helyszínének körzetében, a Fehér-tengeren nukleáris tengeralattjárók szoktak rakétát tesztelni. A katonai tárca nem közölte, hogy pontosan mi történt, a The New York Times az amerikai hírszerzésre hivatkozva azt állította, hogy a robbanás a Burevesztnyik (Viharmadár) nukleáris hajtóművel felszerelt manőverező robotrepülőgép tesztelésekor történhetett. Ez egyike azoknak az új hiperszonikus fegyvereknek, amelyek fejlesztéséről Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly március 1-jén tett bejelentést.

A Kommerszant című napilap tavaly júliusban azt írta, hogy a szarovi nukleáris központ, a jekatyerinburgi Novator fejlesztőiroda korlátlan hatótávolságú interkontinentális rakéta fejlesztésén dolgozik. Az orosz védelmi tárca ugyanekkor közölte, hogy "tökéletesített konstrukciójú szárnyas rakéták kísérleti példányainak repülési tesztjére készül".

A Roszatom csütörtöki közleménye szerint egy tengeri platformon elvégzett fegyverkísérlet közben történt a robbanás Arhangelszk megyében, Szeverodviszk várostól mintegy 40 kilométerre, Nyonoksza község közelében. Az atomenergetikai vállalat öt, az orosz védelmi minisztérium két alkalmazottjának haláláról tett bejelentést. A Roszatom emellett további három, a katonai tárca pedig további hat ember sérüléséről adott tájékoztatást. Sajtóforrások szerint a kórházba szállított emberek száma elérhette a 12-t.   

A Roszatom vasárnap kiadott tájékoztatása szerint az elhalálozott szakemberek a rakéta részét képező radioizotóp energiaforrással kapcsolatos tevékenységet folytattak a detonáció idején, amely a Fehér-tengerbe vetette őket. A védelmi minisztérium a TASZSZ hírügynökségnek azt az információt adta, hogy a Roszatom szakemberei egy folyékony üzemanyagú reaktív hajtóművön dolgoztak, és a gyulladás pillanatában az izotóp energiaforrásokat ellenőrizték.

Az orosz védelmi minisztérium a csütörtöki incidenst követően azt közölte, hogy káros anyag nem került a légkörbe, és a sugárzás normális. A baleset helyszínétől 30 kilométerre található, 185 ezres Szeverodvinszk polgármesteri hivatal arról adott ki tájékoztatást, hogy a településen a háttérsugárzás szintjének rövid idejű növekedését észlelték, de az később visszaállt a normális szintre.

Kosztyikov szerint Szeverodviszkben egy óra hosszára duplájára nőtt a háttérsugárzás, de maradandó nukleáris szennyeződésnek nem találták nyomát a szakemberek. A baleset körzetét a Fehér-tengeren szeptember 10-éig lezárták hajózás elől. 

A szerencsétlenül járt nukleáris szakemberek hétfői temetésén több ezren vettek részt Szarovban, a Moszkvától mintegy 400 kilométerre keletre fekvő zárt városban, ahol Oroszország legfontosabb katonai célú nukleáris kutatásait végzik. A Kreml közlése szerint a tudósok posztumusz állami kitüntetésben részesülnek.  • Bérelnék
  • Hírek